Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Otklonjeni problemi u radu sistema Skype
21.08.2007. 12:00
Izvor: Mikro
Otklonjeni problemi u radu sistema Skype
Predstavnici kompanije Skype Technologies SA saopštili su da su problemi sa prijavljivanjem korisnika njihovog sistema za glasovnu komunikaciju preko Interneta, koji su trajali skoro 14 časova, otklonjeni i da korisnici ponovo mogu normalno da ga koriste.
Prvi problemi sa korišćenjem sistema Skype su se pojavili u četvrtak, 16. avgusta oko 14 časova. Korisnici nisu mogli da se prijave za korišćenje sistema niti da preuzmu poruke i softver, iako se to nije moglo videti u klijentskom prozoru programa Skype.
Predstavnici kompanije eBay, koja je vlasnik sistema Skype, izjavili su da se ne radi o rušenju sistema ili hakerskom napadu i najavili da će kvar biti otklonjen u roku od 12 do 24 časa. Po njihovim rečima radilo se o softverskom poblemu koji bi trebalo da bude ubrzo otklonjen.
Najnovije vesti objavljene u zvaničnom Internet dnevniku kompanije Skype, govore o tome da je stanje sistema normalizovano i da korisnici mogu ponovo da ga koriste, kao i da stručnjaci kompanije nadgledaju sistem kako ne bi došlo do ponovnih problema,
Tvorci sistema Skype su Niklas Zenstrom i Janus Fris, poznatiji kao autori popularne mreže za razmenu datoteka KaZaA. Sistem Skype koristi sličnu tehnologiju kao i mreža KaZaA, a njegovi korisnici mogu obavljati telefonske i video razgovore i slati trenutne poruke. Skype je vremenom postao veoma popularan među korisnicima, koji ga mogu koristiti bez obzira na to koju platformu koriste, budući da najnovija verzija programa podržava operativne sisteme Windows, Mac OS X, Linux i PocketPC.
Polovinom 2007. godine sistem Skype je imao 220.000.000 registrovanih korisnika širom sveta, što je porast od 94 posto u odnosu na isti period 2006. godine kada ga je koristilo 113.000.000 korisnika. Radi se uglavnom o kućnim korisnicima i korisnicima u malim kompanijama, mada u poslednje vreme kompanija Skype Technologies SA, koja upravlja sistemom pokušava da ga populariše za upotrebu u velikim kompanijskim računarskim mrežama.
Niklas Zenstrom i Janus Fris, vlasnici kompanije Skype Technologies SA, prodali su je u oktobru 2005. godine za 2,6 milijardi dolara kompaniji eBay. Prema poslednjim izveštajima kompanija Skype Technologies SA je u drugom tromesečju 2007. godine ostvarila prihod od 90 miliona dolara, što je porast od 103 posto u odnosu na isto tromesečje 2006. godine, kada je prihod kompanije iznosio 44 miliona dolara.