Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Štampači za 80 evra
31.08.2007. 12:00
Izvor: Blic
Štampači za 80 evra
Izdvajamo četiri printera po pristupačnoj ceni
Treba da nešto odštampate iz kompjutera ili želite da izradite fotografiju? Nemate štampač? Ukoliko ste ovih dana rešili da krenete u kupovinu, evo male pomoći. Stručnjaci iz „PC centra“ napravili su izbor od četiri štapača koja trenutno možete da nađete na našem tržištu, a da im cena ne premašuje 80 evra.
Dakle, šta sve možete da očekujete od printera. Na našoj listi su se našla dva Canon štampača koji su idealan izbor za štapanje fotografija, kao i dva štapača, po jedan iz Epsona i HP-a, koji služe za dokumete.

Canon PIXMA iP4300
Štampač koji ima karakteristike i kvalitet prave male kućne fotolaboratorije. Možete štampati slike sa letovanja koje se neće razlikovati od slika koje dobijete u nekoj fotografskoj radnji. Naravno, najbolji kvalitet slike dobićete ako koristite specijalni Canonov papir. U svakom slučaju, i na najobičnijem papiru, odštampane fotografije izgledaju više nego dobro.
Štampač se na kompjuter povezuje preko USB porta, što je danas manje-više standard, a sertifikovan je za Windows XP, Vistu i Mac.
Sa cenom od 6.850 dinara, nije ni čudo što je u specijalizovanom kompjuterskom časopisu PC WORLD dobio prestižnu nagradu - „najpovoljnija kupovina“ („PC World Best Buy“).

Canon PIXMA MP160
Štampač koji spada u seriju takozvanih „Sve-u-jednom“ (All-In-One) uređaja. Ovo znači da štampač - osim samog printanja slike i teksta - ima još i funkciju skenera i fotokopir mašine. Kao i njegov prethodnik, u stanju je da štampa slike foto kvaliteta, čak i na običnom papiru. Još jedna pogodnost vredna hvale je što slike možete štampati DIREKTNO sa vašeg digitalnog Canon fotoaparata ili kamkordera koji poseduje pict-bridge vezu - dakle, kompjuter ne treba da bude čak ni uključen. Skenovi koje proizvodi ovaj multifunkcionalni uređaj su izuzetnog kvaliteta, pa je ovaj štampač dobio nagradu čuvenog časopisa PC Magazin- „izbor čitalaca“ („Readers Choice“).
Cena je takođe ono što ga izdvaja od konkurencije i zaista teško da ćete za ovu cenu naći multifunkcionalni uređaj sličnih karakteristika

HP DeskJet 5440 Printer
Ovaj štampač štampa dokumente formata A4 brzinom od 21 stranice u minutu u boji, odnosno 22 strane u minutu crno-belo i predstavlja skroman izbor u svojoj klasi. Fotografiju dimenzija 10 x 15 može odštampati najbrže za 27 sekundi. Ne zauzima mnogo prostora jer je dimenzija 459 x 220 x169mm i lako se povezuje sa računarom, tj. USB je kompatibilan. Kapacitet kertridža je 210 strana crno-belo, i 175 strana u boji. I ovaj štampač ima PictBridge funkciju, što znači da ćete moći da direktno štampate fotografije sa vašeg digitalnog aparata. Štampač ima ulaznu i izlaznu fioku za papir koje je moguće sklopiti kada se ne koristi, a izlaznu fioku možete i produžiti u skladu sa potrebama.

EPSON Stylus D88
Ovaj četvporobojni ink-jet štampač može odštampati dve stranice, odnosno 12 u minutu, po ekonomskom modu na različitim dimeznijama papira: A4, A5, B5, A6.... Povezuje se uz USB 1.1 vezu, što i predstavlja manu ovog štampača jer je prilično spor. Ipak, dobar je za kućnu upotrebu i svakodnevno korišćenje. Epson se pobrinuo da ovaj štampač bude veoma prijatnog i kompaktnog dizajna koji neće zauzimati previše prostora, ali nedostak Pict Bridge funkcije prilično smanjuje kompletan dobar utisak o štampaču. Ukoliko vam je potreban štampač dobrih karakteristika i lepog dizajna, a pri tom vam nije potrebna PictBridge funkcija kako biste direktno štampali svoje fotografije sa štampača, onda je ovo dobar izbor.