Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Gejmerke
04.09.2007. 12:00
Izvor: Press
Gejmerke
Žene su, verovali ili ne, već sada najbolje mušterije za nove video-igre
Tradicionalno lice video-igara se menja. U nameri da privuku nove igrače, neki od glavnih proizvođača upotpunjuju sadržaj novim bojama i pristupom koji je atraktivniji pripadnicama lepšeg pola. Apetit za brzu i dinamičnu akciju, ali i pokrete koji mame poglede i uzdahe, uvek će biti tu. Međutim, proizvođači sada kažu kako muškarci nisu jedina grupa igrača. Pokrenuta uspehom novih platformi, ova trideset milijardi dolara vredna industrija okreće se polako lepšem polu.
U najnovijoj reklamnoj kampanji kompanije „Nintendo“ pojavila se holivudska zvezda Nikol Kidmen da promoviše novu igricu pod pomalo dvosmislenim imenom - „Obučavanje mozga“. Stručnjaci tvrde da takve igrice privlače žene koje preferiraju socijalno angažovanije teme. Menadžer kompanije „Elektronic arts“ Šeron Najt ukazuje na to da su „dame potencijalno više zainteresovane za razgovor, socijalna zbivanja i odnose među ljudima“.
Okretanje prema „običnijim igricama“, kako ih zovu, evidentno je i na rafovima prodavnica. Popularni naslovi uključuju i „nintendogs“, igru u kojoj se igrač takmiči u brizi o kućnom ljubimcu.Takođe je popularna „nintendo gimnastička greda“ koja omogućava igraču da zaista vežba. Imajući u vidu da žene uglavnom kupuju potrepštine za kuću, portparol prodajnog lanca „Gejm“ Sajmon Sofi očekuje da je samo pitanje dana kada će žene preuzeti primat u kupovini video-igrica.
- U proteklih nekoliko godina, mnogo je više igrica namenjenih damama. I taj trend se nastavlja jer su žene, a time i proizvođači, više fokusirani na muziku i ples. Ranije je tematika igara više pokrivala sport, vožnju, akciju, avanturu ili neku pucnjavu - podseća Sofi i dodaje:
- Pored toga, naglasak je izraženo stavljen na ružičastu boju. Za proizvođače softvera - industrija video-igara postaje sve veća.Šeron Najt iz kompanije „Elektronik arts“ tvrdi da nova generacija video-igara, posebno „Nintendova“ konzola „wii“, umnogome pomažu da se demografska struktura igrača proširi. Sada se mnogo više žena i porodica uopšte priključuje svetu video-igara, što je idealna prilika da im se dodatnim sadržajima izađe u susret, kaže Šeron Najt.
Žene su, kada već govorimo o novim video-igricama, već sad najbolje mušterije!