Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
YouTube testira mini reklame
10.09.2007. 12:00
Izvor: B92
YouTube testira mini reklame
Kompanija Google je izjavila 21. avgusta da će njen YouTube imati reklame slične modelu reklama koje TV stanice koriste godinama. TV gledaoci su navikli da dok gledaju neki šou, u dnu ekrana vide šetajuću sliku Davida Lettermana ili neke druge zvezde kao deo promocije. YouTube-ove nove reklame su vrlo slične.
Youtube mini reklame, koje koriste Flash tehnologiju, pojavljuju se na dnu video snimka, vrlo su transparentne i nestaju za 10 sekundi. Kada se reklama pojavi korisnik može da klikne na nju, a video klip se pauzira. Posmatrač se upoznaje sa interaktivnim sadržajem reklame, a ako klikne van reklame, video klip će se nastaviti.
Google je objavio da je počeo da testira novi reklamni format za YouTube sa malim brojem oglašivača. Kao kompanija koja je stekla bogatstvo na veb oglašavanju, Google ignoriše ustaljeno verovanje marketing gurua da video sajtovi imaju samo dve opcije za postavljanje reklama: pre ili posle video klipa.
Nove reklame koje su se pojavile prošle srede su, kako analitičari kažu, ispunjeno obećanje. Google tvrdi da će postavljati reklame koje neće kvariti vizualni doživljaj, kao i da će marketarima pružiti priliku da se pojave pred 130 miliona pretplatnika YouTube-a.
“Ovo je relativno nenametljiv način reklamiranja”, rekao je Joe Laszlo, analitičar iz Jupiter Research-a. “Dobro je smišljeno. A da bismo sprečili udaljavanje publike, moramo da koristimo programske metode koje ne smetaju gledaocu i da može da ih ukloni kad to poželi.“
Za Google-a koji je kupio gigantski sajt za razmenu video sadržaja YouTube prošlog oktobra za 1.65 milijardi dolara, reklamni format predstavlja isplativu investiciju. Ukoliko se pokaže uspešan, eksperiment bi doneo milijarde dolara prihoda od reklamiranja drugim video sajtovima. Mnogi vlasnici sličnih sajtova gde posetioci šalju svoje video klipove su smišljali načine kako da postave reklame pred gledaoce klipove jer su znali da mnogima smeta da gledaju reklamu od 10 sekundi kako bi pogledali video klip od 30 sekundi.
YouTube je više od godinu dana najavljivao marketarima dolazak novog reklamnog formata. Kritičari su predviđali da fanovi YouTube-a koji su navikli da gledaju video snimke bez reklama neće tolerisati iste.
Međutim, Shashi Seth produkt menadžer YouTube-a je rekao da je kompanija preduzela sve mere kako reklame ne bi nervirale gledaoca. Reklama se pojavljuje 15 sekundi u video snimku, ali nestaje za 10 sekundi prikazivanja.
Ako osoba gleda video po drugi put, reklame se neće pojaviti. Shashi je rekao da je kompanija testirala ovaj reklamni format i zadovoljan je što su reklame sa fleš animacijom diskretno ubačene u video klipove za kratak interval koji neće izazvati negodovanje gledaoca.
Prema Sethu dosadašnji testovi su pokazali da je broj klikova na reklame 5 do 10 puta veći nego kod običnih reklama.
Takođe je rekao da se 75% korisnika koji su kliknuli na reklamu vratilo i nastavilo da gleda video klip.
Predstavnici Googlea su izjavili da će reklame biti ubacivane u izabrane video klipove koji su prethodno prošli proveru kada je reč o zaštiti intelektualne svojine ili nedozvoljenog materijala.
Geg Sterling, nezavisni analitičar marketinga, smatra da će marketari morati da smisle zabavnije i zanimljivije sadržaje kako bi iskoristili novi reklamni format YouTub-a.
“Marketari će morati da smisle materijal koji je kreativan, izaziva radoznalost i da je dovoljno ubedljiv kako bi naveli korisnika da klikne na reklame”, rekao je Sterling. “To je prvi korak. Ali, posle klika oni takođe moraju biti privučeni interaktvinim sadržajem.”
Seth je iznenađen videvši spremnost oglašivača da kreiraju fleš sadržaj. Testiranje koje sprovodi Google obuhvata 20 ili više kompanija koje već imaju ekipu koja ima iskustvo sa flešom.
“Saznali smo da su oglašivači bili saglasni sa ovim formatom reklamiranja iako model ne postoji“, rekao je Seth.
Međutim, Laszlo upozorava da se ne može garantovati da će publika kliknuti na reklame. Kao prvo, reklama će promeniti deo slike, a postoji i problem sa garantovanjem oglašivačima da se njihovi brendovi neće pojaviti zajedno sa sadržajem koji je zaštićen autorskim pravom, kao i sa materijalima čiji je sadržaj nasilje, seks ili neki drugi lukavi sadržaj.
Laszlo je izjavio: “YouTube je još uvek u situaciji da ne može postaviti reklamu na svakom video klipu. Oglašivači su vrlo oprezni i kad je u pitanju postavljane redovnih reklama pored sumnjivog sadržaja. Možete onda zamisliti koliko će YouTube morati više da bude oprezan, ako recimo David Letterman bude ubačen u jednu od ovih reklama.”