Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Zavirite u virtuelnu učionicu
12.09.2007. 12:00
Izvor: Blic
Zavirite u virtuelnu učionicu
Danas je moguće od kuće, uz pomoć računara, učiti strane jezike, pohađati kurseve za korišćenje interneta ili se obrazovati po školskom planu i programu. Pored toga, postoje i zabavno-edukativni naslovi za najmlađe, i to sve kao delo domaćih firmi. Zahvaljujući distributeru, firmi Extreme CC, za vas smo isprobali nekoliko ovakvih programa.
Ukoliko želite da se bolje snađete u operativnom sistemu Windows XP, ili na internetu, zanimljivi kursevi dolaze iz Multisoftove edicije Virtuelna učionica.
Prvi disk iz edicije je „Windows XP – interaktivni kurs“, na kojem se nalazi preko 200 ilustrovanih tema i 150 simulacija koje pokrivaju korišćenje XP-a od paljenja računara, preko organizacije podataka ili instaliranja programa do naprednih podešavanja. Sve je objašnjeno vrlo jednostavno, bez suvišnih rečenica, i uz korišćenje pokazne metode. U slučaju nedoumice postoji i rečnik termina. Nakon završene lekcije moguće je proveriti znanje na simulatoru bez bojazni da ćete bilo šta pokvariti. Svaka akcija će biti ocenjena, a program će ako je potrebno ponuditi bolja rešenja korisniku. Nakon prolaska svih tema, korisnik poznaje dovoljno materije da položi ECDL (European Computer Driving Licence Foundation) kurs iz operativnih sistema (evropski standard koji se boduje prilikom aplikacije za sve poslove koji podrazumevaju rad na računaru). Najveća mana programa je njegov izgled, koji je pomalo zastareo, ali se to može oprostiti s obzirom na to da datira iz 2004. godine i na sjajnu funkcionalnost.
Drugi disk iz ove edicije je „Virtuelna učionica - Internet“, slične koncepcije kao i prethodnik, samo što se bavi globalnom informacionom mrežom - internetom. Dakle, i u ovom slučaju postoji mnoštvo lekcija i simulacija, kao i prateći test koje će korisnika dovesti do poznavanja interneta na ECDL nivou. Pored samog surfovanja, na samom početku predstavljen je istorijat interneta, njegova suština, osnovni pojmovi i neophodna hardverska i softverska podrška. Mana programa je što je usko vezan za krstarenje mrežom putem starijih verzija Internet Explorera, i nadamo se da će u Multisoftu izbaciti unapređenu verziju koja bi pored ovog pretraživača pokrila i druge kao što su Opera ili Firefox.
Takođe iz Multisofta, dolazi nam i interaktivni kurs engleskog „Naučimo engleski“. Ovaj disk je namenjem mlađim korisnicima računara kao prva godina učenja ovog stranog jezika i u potpunosti je usklađen sa školskim programom. Pored dvadeset standardnih lekcija, podeljenih u dve celine, postoji i ilustrovani rečnik pojmova koji olakšava njihovo razumevanje mladom korisniku. Sve lekcije prati profesionalno urađen audio-zapis engleskog izgovora. Grafički interfejs je u potpunosti urađen u Flashu, uprošćen je i prilagođen deci, pa je program vrlo lako kontrolisati mišem. Za pohvalu je i to što ovaj kurs ne radi samo pod Windowsom, nego i pod Linuxom i na MacOS-u.
Posle nekoliko kurseva, red je predstaviti i enciklopediju. Iz ponude 2M produkcije izdvaja se disk „Svetska čuda“ koji je vrlo zanimljiva enciklopedija koja se bavi tvorevinama ljudskog rada, ali i prirode. Čuda su podeljena u nekoliko grupa i sva prate informacije o najvažnijim činjenicama i zanimljivostima, kao i mnogim fotografijama, crtežima, mapama, pa čak i video-klipovima. Prvu grupu, naravno, predstavljaju sedam svetskih čuda (hram boginje Artemide u Efesu, Kolos sa Rodosa, Mauzolej u Bodrumu, Zevsova statua u Olimpiji, svetionik u Aleksandriji, Keopsova piramida i viseći vrtovi u Vavilonu. U drugoj grupi su građevine kao što je Maču Pikču, Tadž Mahal ili Kineski zid. Tu su i moderna čuda, gde možete naučiti nešto o Ajfelovoj kuli, Kipu slobode, tunelu ispod Lamanša i drugim dostignućima savremene arhitekture. Dužna pažnja posvećena je prirodnim čudima, među kojima treba izdvojiti vrhove Kilimandžara, kalifornijske džinovske sekvoje, veliki kanjon reke Kolorado... Najveća mana ove enciklopedije je što su slike prilično niske rezolucije, i što video-klipovi nemaju i zvučni zapis. S druge strane, treba pohvaliti interfejs koji je, iako ne naročito lep, izuzetno jednostavan i lak za korišćenje.