Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
„Ju Tjub“ dobija konkurenciju - „Hulu“
13.09.2007. 12:00
Izvor: Tanjug
„Ju Tjub“ dobija konkurenciju - „Hulu“
Serije „Simpsonovi“, „24 časa“ i druge omiljene programe iz radionica kompanija En-Bi-Si i „Njuz korporejšn“ uskoro bi milioni gledalaca mogli da prate na Internetu, i to besplatno.
Pomenute američke firme razvijaju zajednički projekat pod nazivom „Hulu“, koji bi za čas mogao da postane najveća konkurencija programu „Ju tjub“ Kompanije „Gugl“, a pomoću koga ljudi iz celog sveta mogu da na Internet postavljaju, ali i odatle prate kratke video-zapise.
En-Bi-Si i „Njuz korporejšen“ nameravaju da, osim serija, postave na Internet i druge programe i filmove iz svoje produkcije, uključujući i hitove kao što su „Borat“ ili „Đavo nosi Pradu“. Projektu će se priključiti i najveći operater kablovske televizije u SAD „Komkast“, koji će, na primer, ponuditi programe dokumentarnog kanala „Nacionalna geografija“ ili nezavisne filmove sa Festivala „Sandens“. Prema nedeljniku „Biznis vik“, ipak nije jasno da li će „Hulu“ objavljivati cele epizode i filmove, ili samo kratke klipove iz njih. Testiranje „Hulua“ počeće u oktobru. Za sada sve ukazuje da se priprema projekat gigantskih razmera, ocenio je američki dnevnik „Njujork tajms“, koji je objavio vest da je finansijska kompanija „Providens ekviti partners“ investirala u „Hulu“ sto miliona dolara, pre svega zato što obe firme nosioci projekta spadaju među najbogatije „igrače“ na američkom medijskom tržištu.„Hulu“ namerava da se nametne u celom svetu. Gledaoce, a posebno oglašivače hoće da navuče na to da, umesto amaterskih video snimaka, emituje originalne programe iz produkcije dveju firmi. Ugovori za reklamne spotove već su potpisani sa firmama „Dženeral motors“ i „Kadberi šveps“.