Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Lenovo lansira mali ekonomični računar
20.09.2007. 12:00
Izvor: Tanjug
Lenovo lansira mali ekonomični računar
Kineski proizvodjač kompjutera Lenovo predstaviće ove sedmice izuzetno mali i tih stoni računar radnog naziva "Blue Sky", koji troši veoma malu količinu električne energije. Dimenzije ovog kompjutera su za 25 odsto manje od dimenzija prethodnog modela iz iste serije i mogu se uporediti s telefonskim imenikom, težak je 3,62 kilograma i on je prvi računar čija je potrošnja električne energije 45 vati, kao potrošnja tri fluorescentne sijalice.
Računar će se na tržištu naći u nekoliko verzija zasnovanih na procesorima američkog proizvodjača AMD (Advanced Micro Devices) - Athlon 64x2 i Sempron, i imaće četiri gigabajta radne memorije, kao i male diskove kapaciteta od 80 do 750 gigabajta na kojima će se nalaziti operativni sistem Microsofta – Windows Vista Business ili XP Professional.
Radni naziv računara Blue Sky izabran je zbog ekoloških standarda koje ispunjava, jer će 90 odsto materijala koji se koristi za izradu ovog modela moći ponovo da se upotrebi ili reciklira, što se odnosi i na pakovanje u kome će se prodavati.
Računar čije je zvanično ime ThinkCentre A61e pojaviće se u prodaji sledećeg meseca i to po osnovnoj ceni od 399 dolara kojom je obuhvaćen samo računar, dok će se miš, tastatura i monitor kupovati odvojeno.