Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Google, Mesec i 20 miliona dolara
25.09.2007. 12:00
Izvor: B92
Google, Mesec i 20 miliona dolara
U web vodiču pišemo o Google-u i putovanju na Mesec, o neobičnom Fuzzmail-u i o fotografijama Chris Jordana.
Kompanija Google, zajedno sa X Prize Foundation, raspisala je nedavno nagradu od 20 miliona dolara za prvu privatnu kompaniju ili tim koji uspešno pošalje robotizovano vozilo na Mesec. Nagrada od 20 miliona važi do 2012. godine. Ako neko ispuni zadatak posle toga, a pre zvaničnog kraja konkursa koji je najavljen za 2014. godinu, biće nagrađen sa 15 miliona. Da bi se osvojila nagrada, lunarni rover treba da, osim uspešnog sletanja i izlaska na mesečevu površinu, obavi još nekoliko zadataka. Na primer da snimi video materijal, pređe određenu razdaljinu na površini Meseca i napravi fotografije. Osim glavne nagrade od 20 miliona dolara predviđene su i dve niže nagrade od po pet miliona. Drugi tim koji uspe da izvrši zadatak dobiće 5 miliona, a isto toliki bonus najavljen je za rover koji ispuni dodatnu seriju zadataka, npr. pronađe ostatke opreme Apolo misija. Organizatori takmičenja na ovaj način žele da podstaknu niskobudžetno istraživanje svemira. Oni očekuju da će privatni timovi širom sveta razviti tehnologiju koja će značajno smanjiti troškove istraživanja svemira.

Fuzzmail - alternativa klasičnom emailu
Elektronska pošta koju šaljemo i primamo često izgleda uredno, bez ili sa malim brojem grešaka, a iza znakova i slova teško se može naslutiti tok pisanja pošiljaoca. Servis Fuzzmail daje potpuno drugačiji izgled elektronskoj pošti. Kreirali su ga Hayes Raffle i Dan Maynes-Aminzade, članovi MIT Media Laboratory, sa namerom da daju uvid u tok razmišljanja pisca emaila. Fuzzmail snima tok pisanja pisma, beležeći svaku nastalu promenu kao što su: brisanje, dodavanje, pauza. Kada Fuzzmail poruku pošaljete prijatelju, on će dobiti link na stranu na Fuzzmail sajtu sa animiranim pismom koje prikazuje ceo tok nastanka pisma. Kopiju pisma možete videti i vi. Budući da je link dostupan svima, svi, a ne samo primaoc i vi, mogu naići na vaše pismo. Dakle, ovaj servis nije prikladan za pisanje poslovnih pisama ili pisama koja nikako ne bismo želeli da vidi neko pored primaoca. Iako će mnogima biti odbojna pomisao na mogućnost da neko prati ceo tok vašeg pisanja i prepravljanja, Fuzzmail vredi isprobati - efekat može biti vrlo zabavan.

Fotografije Chris Jordana
Fotograf Chris Jordan je putem svoje veoma zanimljive serije fotografija pokušao da prikaže savremenu američku kulturu ujedinjujući umetnost fotografije sa brojkama i statistikom. Ime projekta je „Running the Numbers“, a u podnaslovu stoji „An American Self-Portrait“. Njegova dela sastoje se iz hiljada malih fotografija i prikazuju kvantitativnu stranu američkog društva. Na primer, jedno delo prikazuje 1.14 miliona papirnih kesa iz supermarketa koje se potroše svakog sata u SAD-u, a drugo 9 miliona dečijih kockica koje predstavljaju broj američke dece bez zdravstvenog osiguranja u 2007. godini.
Kako sam kaže, nada se da će njegova dela imati više uticaja na podizanje svesti o različitim problemima nego što to imaju sami brojevi, jer je statistika često previše apstraktna. Na internet strani Chris Jordana nalaze se još dva projekta: „In Katrina's Wake: Portraits of Loss from an Unnatural Disaster“, serija fotografija iz Nju Orleansa 2005. godine nakon kobnog uragana i serija „Intolerable Beauty: Portraits of American Mass Consumption“ koja se na sličan način kao i projekt „Running the Numbers“ bavi potrošačkim društvom u SAD-u.