Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Novi BitDefender 2008 dostupan u tri edicije
05.10.2007. 12:00
Izvor: PC Magazin
Novi BitDefender 2008 dostupan u tri edicije
Nova verzija softvera za zaštitu računara od malicioznih programa, BitDefender 2008 dolazi u tri izdanja, od kojih su dva od ranije poznata, a jedno je potpuno novo. Sve ih možete isprobati tokom 30 dana, a ako imate važeću licencu za v10 verziju BitDefendera, omogućen vam je besplatan prelazak na novu verziju i njeno korišćenje do isteka licence.
Nove verzije 2008 BitDefender softvera za zaštitu računara od virusa, trojanaca, špijunskih programa, spam poruka, hakerisanja i drugih bezbednosnih pretnji dolaze nam u edicijama: Antivirus 2008, Internet Security 2008 i Total Security 2008.
U odnosu na prethodne verzije (v10) došlo je do izvesnih premeštanja funkcionalnosti među izdanjima. Tako sada Antivirus 2008 izdanje ima dodatnu Anti-phishing funkcionalnost. Više ne postoji izdanje Antivirus plus koje je bilo best seller iz verzije v10 jer je u skladu sa trendovima rasta bezbednosnih pretnji BitDefender odlučio da korisnicima Antivirus plus izdanja obezbedi viši stepen zaštite. Za njih od sada biti rezervisano izdanje Internet Security 2008, baš kao i za korisnike Internet Security izdanja prethodne verzije. Izdanje Internet Security 2008 sadrži sve što je pre bilo u izdanju Internet Security v10.
Potpuno novo izdanje je Total Security 2008, koje u odnosu na Internet Security izdanje poseduje još i modul za izradu rezervnih kopija sistema (backup), kao i modul za optimizovanje rada računara (tune-up) i sigurno brisanje datoteka (trace clean-up).
Najvažnije opšte odlike verzije BitDefender 2008 paketa su:
• zaštita od otkrivenih virusa u realnom vremenu, sa ažuriranjem virusnih definicija svakog sata
• zaštita od neotkrivenih virusa preko B-HAVE® tehnike uočenih odlika i obrazaca ponašanja zloćudnog softvera
• zaštita od rootkit-ova i uklanjanje ove nove vrste skrivenih pretnji
• zaštita privatnosti koja umanjuje rizik krađe identiteta na Internetu, tako što blokira odlivanje ličnih informacija putem e-maila i Web formulara
• zaštita od špijunskih programa (spyware) koja funkcioniše kroz nadzor i prevenciju u realnom vremenu
Ako ste primetili da antivirusni softver usporava igrice, onda će vas obradovati nova opcija BitDefender 2008 softvera – Gamer Mode. Reč je o setu specifičnih podešavanja koji omogućava zaštitu tokom igranja, a pri tome minimalno opterećuje sistem. Gamer Mode utiče na podešavanja Anti-Phishing modula kako bi sprečio pristup stranicama koje su osmišljne da privuku korisnika i prevara ga da otkrije poverljive informacije.
Nova je i opcija Web time limiter, koja omogućava blokiranje pristupa Webu u zadatim vremenskim intervalima. I opcija Application control je nova, a omogućava blokiranje pristupa aplikacijama po želji korisnika (administratora).
BitDefender je sada pojačan i opcijom za zaštitu Wi-Fi bežičnih mreža koja upozorava korisnika ako dođe do uključivanja novih korisnika bežičnoj mreži (WLAN) i omogućava da preduzme akciju kada se to desi.
Pomenuta PC Tune-up opcija uklanja nepotrebne datoteke i stavke u bazi Registry, dok opcija Trace clean-up u potpunosti briše datoteke i tragove koje datoteke ostavljaju na hard disku, onemogućavajući povraćaj datoteka preko dubinskog skeniranja diska.