Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Kompjuteri koji idu u penziju
08.10.2007. 12:00
Izvor: Blic
Kompjuteri koji idu u penziju
Kompjuteri nove generacije, zahvaljujući tehološkom napretku i inovativnosti, brzo zastare. Već nekoliko dana pošto kupite računar u prodavnicu stigne novi model, s novim procesorom ili nekom drugom - modernijom komponentom.
Industrijski eksperti kažu da - ako se tehnološki progres nastavi ovim tempom - za deset godina možemo očekivati i sasvim novu tehnologiju - novi čip. A ako se zna da je za testiranje novih čipova potrebna decenija, možemo pretpostaviti da je ta nova tehnologija - možda već negde u probnoj upotrebi.
Među stručnjacima se spekuliše da bi novi mikroprocesori mogli da budu iz grupe takozvanih spintroniksa, koji deluju na osnovu elektronskog spina - odnosno magnetizma koji je već proveravan u nekim memorijskim čipovima. Navodno, blokovi mikroprocesora koji koriste spin tehnologiju mogu da budu pravljeni od istih materijala od kojih se prave današnji čipovi, ali troše manje energije - što im je veliki plus u poređenju s današnjim računarima.
U diskusijama koje vode eksperti nezaobilazna je i nanotehnologija, a među onima koje obećavaju, ali definitivno neće biti u stanju da preuzmu funkciju današnjih silikonskih čipova ni za deceniju - pominje se još "quantum computing", tehologija koja koristi interakciju elektrona.
Među tehnologijama - koje pored pomenutog kvantnog računanja - neće tako skoro izaći na svetlost dana, govori se još i fotonskom procesovanju koje za računanje, umesto elektrona koristi čestice svetlosti.
Američki stručnjaci ukazuju i na to da za proizvodnju nove generacije čipova - verovatno neće biti potrebne skupocene fabrike vredne milijardi dolara i da neki od sadašnjih favorita na tržištu, poput "Intela" - možda neće više imati primat na globalnom tržištu. Kao na mogući putokaz - skreću pažnju na to da su polovinom prošlog veka dominirale kompanije koje su razvile tehnologiju vakuum cevi, poput američkog RCA, ali nisu nikada bile među liderima industrije mikroprocesora, već su tu ulogu preuzeli drugi, poput korporacije "Teksas instruments" ili "Intela".