Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
USB memorija baš po vašoj meri
10.10.2007. 12:00
Izvor: Blic
USB memorija baš po vašoj meri
Memorije za poneti ili USB memorije danas imaju sasvim pristupačne cene. Postale su potrošna roba, a proizvođači se takmiče ko će u zanimljivije dizajnirani štapić da smesti više gigabajta.
Uglavnom su dizajnirani kao privesci za ključeve u kojima sada imate radio, vezu za internet, pa čak i čitav operativni sistem.
USB flash memorije su se pokazale kao otporne, praktične, pouzdane i dovoljno male da možete uvek i svuda da ih ponesete. S obzirom da USB standard omogućava napajanje uređajima koji nisu jako „gladni“ struje, za korišćenje USB memorije vam ne treba nikakvo dodatno napajanje - samo je uključite i radi.
Zbog pada cene fleš memorije, moderne USB memorije imaju poprilično veliki kapacitet koji se obično kreće između 512 megabajta i četiri gigabajta.
Ako gledate odnos cene i kapaciteta, trenutno su najisplativiji modeli sa kapacitetom od dva gigabajta.
Poređenja radi, na uređaj od dva gigabajta možete da snimite nešto manje podataka nego što može da stane na tri standardna CD-a, tako da je ovakav kapacitet USB memorije i više nego dovoljan za većinu korisnika. Kada govorimo o dizajnu, treba da obratite pažnju da memorija nije glomazna da biste mogli da je koristite uz ostale uređaje koji koriste USB priključke kao što su miš, tastatura, štampač i slično.
Oblik je posebno bitan kad je reč o laptopovima koji imaju mnogo manje USB priključaka.
Popularnost mobilnih uređaja sve više raste, a sa njima i potreba za što praktičnijim prenosnim uređajima za čuvanje podataka. Iz tog razloga USB fleševi su postali praktično neophodni, a njihovoj popularnosti doprinose i sve veći kapaciteti memorije uz stalan pad cena. Kada uzmete sve u obzir pa i dalje ne znate za koji da se odlučite, mi vam danas predstavljamo tri koja nam je na test ustupila kompanija PC Centar.