Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Rame za plakanje na internetu
15.10.2007. 12:00
Izvor: Danas
Rame za plakanje na internetu
Fakultet Fudan u Šangaju je zvanično uspostavio platformu za izražavanje emocija pod nazivom "Bar za plakanje na internetu". Instruktori utorkom popodne, u pričaonici u okviru ovog internet bara, slušaju studentske probleme i dele im savete kako da izražavaju emocije. Na ovoj platformi studenti mogu da izražavaju raznovrsne emocije, da kukaju, čak i da plaču, kako bi se na takav način oslobodili psiholoških pritisaka, javlja kineski radio CRI.
Kako je izložio Sja Keđia, šef studentske službe na Fakultetu Fudan, uspostavljanje ove vrste pričaonice projektovalo je Udruženje instruktora Fakulteta. U junu prošle godine započeta je probna faza bara za plakanje. Do sada su u okviru bara za plakanje urađena tri programa pod naslovom "Ceniti one oko sebe", "Kako rešiti interpersonalne odnose" i "Kultura u kampusu". Gospodin Sja je izjavio da su u tom periodu, zabeleženi visok procenat posećenosti i velika pažnja studenata, pa će zato Fakultet povećati obuku instruktora koji će biti dežurni u ovom baru, kako bi ubuduće studentima pružili još bolje usluge.
Nastanak bara za plakanje u kampusu izazvao je ogromnu pažnju u društvu. Govoreći o tome, zaduženi za ovaj projekat je ocenio da je bar za plakanje korisna dopuna kancelariji za psihološko savetovanje, koja već postoji na ovom Fakultetu.
Nakon širenja vesti o uspostavljanju bara za plakanje na Fakultetu Fudan, brzo su se pojavila različita reagovanja u kampusu i u javnosti. Studenti i mlađi prosvetni radnici ovog Fakulteta smatraju da je ovo dobra vest za njih. Jedna od instruktora sa ovog Fakulteta je navela da ogromni pritisci zbog ljubavi i učenja predstavljaju glavne uzroke za pojavljivanje psiholoških problema kod studenata, a najefikasniji način za rešavanje tih problema jeste "pronalazak izduvnog ventila" kojim se može osloboditi pritiska. Kao poseban način terapije za psihološke probleme, bar za plakanje ne samo što štiti privatnost studenata, nego je stekao veliko poverenje studenata.
"Bar za plakanje na internetu za nas je veoma praktičan". Jedan student tog fakulteta je rekao da veliki broj studenata koji traži informacije, zabavlja se ili izražava tugu i depresivna raspoloženja na internetu. Odlike prenosa informacija na internetu su tajnovitost i mogućnost komunikacije, što obezbeđuje pogodnosti u traženju i davanju saveta za psihološke probleme. Zahvaljujući komunikaciji na internetu u kojoj možete sačuvati privatnost, bar za plakanje na internetu je dobro prihvaćen među velikim brojem studenata.
Međutim, pojedine starije kolege sa Fakulteta Fudan smatraju da je nastanak bara za plakanje na internetu žalosna pojava. Jedan od njih je podvukao da je studentski život zlatan period života koji je prepun strasti i snage. U tom periodu studenti treba da sakupljaju snagu za ostvarivanje svojih budućih želja i ciljeva. "Zaista je neverovatno da je studentima ove generacije potreban nekakav bar za plakanje i izražavanje emocija! To je žalosno u sadašnjem univerzitetskom obrazovanju".
Psiholog Džang Haijan je mišljenja da je potrebno iskaliti bes i izraziti svoje emocije. "Nekada se smatralo da muškarci ne treba da plaču, ali mi podstičemo i muškarce da plaču kada su tužni, jer ispoljavanje emocija pomaže ublažavanju psiholoških problema. Iz ovog ugla posmatrano, uspostavljanje bara za plakanje na internetu je apsolutno konstruktivan projekat. Međutim, plakanje je samo početak otkrivanja psiholoških problema, a nakon plakanja je potrebna stručna psihološka pomoć, kako bi se rešili problemi", ukazao je Džang.