Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Za tri meseca prodato 67 miliona računara
22.10.2007. 16:00
Izvor: Tanjug
Za tri meseca prodato 67 miliona računara
U svetu je u trećem kvartalu ove godine prodato ukupno 66,85 miliona personalnih računara, za 15,5 procenata više nego u istom periodu lane, zahvaljujući, pre svega, snažnom rastu tražnje za notbuk kompjuterima, saopštila je američka kompanija IDC (International Data Corporation).
IDC, globalna istraživačka i savetodavna kompanija u oblasti informacionih tehnologija (IT), telekomunikacija i tržišta tehnologija za široku potrošnju, je u svom redovnom kvartalnom izveštaju ocenila da će se rast prodaje nastaviti i u poslednjem ovogodišnjem tromesečju, kao i u narednih nekoliko godina.
"Interesovanje za prenosne lične kompjutere u svim regionima i nadalje snažno podržava celo tržište personalnih računara i stvara osnove za veoma snažno četvrto tromesečje", izjavila je analitičarka IDC Loren Loverdi (Loverde), objavile su agencije.
Ona je dodala da će se prodaja održati na visokom nivou i u narednih nekoliko godina, zahvaljujući pre svega smanjenju proizvodjačkih troškova i oštroj konkurenciji.
Na tržištima u razvoju rast prodaje računara podržava i relativno niska opremljenost kompjuterima i rastući prihodi potrošača.
Prema ovom istraživanju, američka kompanija "Hjulit Pakard" (Hewlett Packard - HP) ojačala je vodeću poziciju na tržištu povećavši prodaju za 33 procenta, na više od 13 miliona računara, u odnosu na treće tromesečje 2006.
Učešće ove kompanije na svetskom računarskom tržištu povećano je na 19,6 odsto, sa 17 procenata pre godinu dana.
U isto vreme je prodaja najvećeg konkurenta, takodje američke kompanije "Del" (Dell), porasla za samo 3,8 odsto, na 10,2 miliona računara, čime je njen udeo na tržištu smanjen za 1,7, na 15,2 procenta.
Na trećem mestu je kineski proizvodjač "Lenovo" sa rastom prodaje od 22,9 procenata, na preko 5,5 miliona računara, što je bilo dovoljno za rast tržišnog učešća u svetu na 8,2 procenta, sa 7,7 odsto u trećem kvartalu 2006.
Četvrtu poziciju zauzima tajvanski "Ejser" (Acer) sa rastom od čak 59,2 procenta u odnosu na isto lanjsko tromesečje, na više od 5,4 miliona kompjutera, na osnovu čega je osvojio 8,1 odsto tržišnog udela u svetskoj prodaji, a na petom mestu je japanska "Tošiba" (Toshiba) koja je prodajom gotovo tri miliona računara ostvarila rast od 17,3 odsto u odnosu na isto lanjsko tromesečje, uz rast tržišnog udela sa 4,3, na 4,4 procenta.
Prodaja svih ostalih IT kompanija porasla je za 6,7 odsto, na više od 29,7 miliona personalnih računara, što predstavlja pad učešća na svetskom tržištu sa lanjskih 48,1 na 44,4 procenta u trećem ovogodišnjem kvartalu.