Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Ko će kupovati jeftine laptopove?
29.10.2007. 12:00
Izvor: Danas
Ko će kupovati jeftine laptopove?
Ideja pravljenja jeftinih laptopova za decu koja žive u zemljama u razvoju je bila odlična ideja. Ali, ako 200 dolara - koliko košta čuveni XO laptop iz projekta "Jedan laptop za svako dete", zvuči kao prava bagatela za SAD ili zemlje zapadne Evrope, to nije slučaj sa državama za čiju decu su uređaji i pravljeni. To upravo dovodi do glavnog pitanja - ko će i platiti za laptopove i kako?
Kao primer može da se uzme Indonezija - jedna od najvećih zemalja u razvoju u svetu koja ima 235 miliona stanovnika. Sa 40 miliona učenika Indonezija bi morala da potroši čak osam milijardi dolara kada bi kupila XO laptopove po 200 dolara. Ta suma je 3,3 puta veća od obrazovnog programa za narednih 12 godina kojeg je vlada ove zemlje predvidela. Naravno, to je samo cena hardvera, bez da se izračunavaju dodatni troškovi.
Ministri za obrazovanje u drugim zemljama se suočavaju sa identičnim problemom - nedostatkom novca.
Zbog toga projekat "Jedan laptop za svako dete" ne može da generiše dovoljno novca da bi se proizvodnja uređaja tako razvila kako bi i njihova cena pala. Ideja da se u Kanadi i SAD sprovede akcija kupovine XO laptopova po sistemu - jedan za sebe i jedan za donaciju, što znači da im je cena 400 dolara, počinje 12. novembra i trajaće dve nedelje.
Sličan probleme je i pred Intelom, pošto je ova korporacija uspešno napravila Classmate PC projekat. Ispostavlja se da nije toliko teško napraviti jeftinu mašinu, ali je pravi problem prodati je. Intel želi da vlade određenih zemalja ukinu takse na tako kupljene računare, ali i da oni budu u vlasništvu đaka, a ne škola, kako bi mogli da ih koriste i van škole. Drugim rečima - da se sa svakom generacijom novih učenika stvara potreba za kupovinom novih jeftinih uređaja.
Sada se javlja ideja "mesečnog plaćanja" - da porodice dece u nerazvijenim zemljama plaćaju mesečno deset dolara kako bi njihovo dete dobilo laptop. Naravno, ovakva ideja dolazi sa zapada mada se i tamo shvata da u siromašnim zemljama veliki broj roditelja neće izdvajati godišnje 120 dolara za laptop.