Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Symbian ne voli Google
09.11.2007. 12:00
Izvor: Mondo
Symbian ne voli Google
Najnoviji Googlov plan da proširi svoje područje interesa i na mobilne telefone nije oduševio čelnike kompanije "Symbian", koja je vodeći prozvodjač operativnih sistema za mobilne telefone - jer smatraju da se Google operacioni sistem za mobilne telefone, Android, neće lako instalirati, javlja BBC.
Google je zasad potpisao ugovore sa 33 kompanije o razvoju Androida. U javnost su puštene osnovne karakteristike ssistema, a poznato je i da će operativni sistem u potpunosti biti otvoren prema programerima, tako da će svako moći da radi aplikacije za njega.
Uprkos Googlovoj nadmoći na internetu, u kompaniji "Symbian" su vrlo skeptični. "Svaka tri meseca nam dolazi inicijativa za izradu nekog Linux operativnog sistema za mobilne platforme", cinično je izjavio predstavnik firme, Džon Forsajt.
Inače, u drugoj polovini godine prodato je oko 20 miliona telefona sa "Symbianom", a u poslednjih devet godina - koliko se ovaj operativni sistem koristi - evidentirano je čak 165 miliona mobilnih telefona koji koriste "Symbian".