Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Šesto i najbolje izdanje
19.11.2007. 12:00
Izvor: Politika
Šesto i najbolje izdanje
Novi operativni sistem za „mekintoš” (Mac OS X Leopard) koristi sva preimućstva 64-bitne arhitekture računara
„Epl” je objavio novi operativni sistem „leopard” (Mac OS X Leopard) s više od 300 novih funkcija, iskoristivši potpuno preimućstva 64-bitne arhitekture računara. Koje su najbitnije novine?
To je, najpre, trodimenzionalni Desktop i Stacks, jednostavan način za uređivanje datoteka, sada s još bržim pristupom, i to samo jednim klikom. Automatski smešta internetske i ostale sadržaje i poruke u mapu Download Stacks da bi ekran računara uvek bio uredan i da bi ih korisnici mogli dalje prebacivati iz Dock-a na mesta koja žele. Ujedno mogu stvarati svoje Stacks mape za brz pristup dokumentima ili aplikacijama.
Poboljšan Finder uključuje Cover Flow i novi sidebar, s pojednostavljenim brzim pretraživanjem (pronalaženje i presnimavanje) s bilo kojeg ličnog ili „mekintoš” računara u lokalnoj mreži. Sadržaji na bilo kojem računaru u lokalnoj mreži se pretražuju koristeći funkcije Spotlight i Cover Flow ili kopiraju u mreže na principu drag-and-drop. Pretplatnicima .Mac-a je na raspolaganju Back to my Mac za pristup i pregled podataka preko Interneta dok nisu uz svoj računar.
Quick Look je najbrži i najlakši vid brzog pregledanja većine datoteka otvaranja, ali i bez aplikacija koje ih pokreću. Koristeći Quick Look opciju, na punom ekranu vidite datoteke visoke rezolucije, raznolike virtuelne sadržaje, čak i medijske datoteke gde god da se nalazite u Finder-u.
Spaces funkcija je moćan oblik prilagođavanja ekrana koji može da sadrži samo aplikacije ili dokumente potrebne za određeni posao, uz trenutno prebacivanje iz jednih u druge pomoću „miša” ili tastature.
S jedinstvenom mogućnošću pretraživanja izbrisanih datoteka, programa, fotografija, a i drugih digitalnih medija, Time Machine je revolucionaran način zaštite vašeg digitalnog života. Dovoljan je jedan klik da se automatski sačuvaju aktuelne kopije svih datoteka na vašem „mekintošu”. U slučaju gubitka mogu se pretražiti izbrisane datoteke, programi, fotografije i ostale digitalni sadržaje i brzo povratiti. Ukoliko je to potrebno, Leopard automatski obnovi ceo sistem i načini sigurnosnu kopiju podataka s Time Machine-a na spoljašnji uređaj.
Novi operativni sistem ima nadograđenu elektronsku poštu s 30 različitih postava i formata koji odlično izgledaju i na ličnom računaru (Windows) i na „mekintošu”, jednostavno šaljući stilski uređene poruke s grafikom i fotografijama. Detektori podataka sami od sebe otkrivaju telefonske brojeve, adrese i događaje i smeštaju ih u adresar ili iCal, a korisnici mogu da primaju najnovije vesti i informacije u svoje poštanske sandučiće pomoću ugrađenog RSS čitača.
Aplikacija iChat za video konferenciju, dostupna na bilo kojem personalnom računaru, nudi bogatiju video-komunikaciju koristeći iChat Theater funkciju pomoću koje se lako prikazuju slike, prezentacije, video-sadržaji ili datoteke, a deljenje ekrana omogućava upravljanje na daljinu drugim „mekintošem”.
Od ostalih novina izdvajamo:
Pomoć roditeljima da nadgledaju šta im deca rade na računaru ili Internetu, jer se automatski otkrivaju neprikladni sadržaji pre dolaska ne veb-stranicu i uvode vremenska ograničenja i ulaz s bilo kojeg „mekintoša” u kućnoj mreži (Parental kontrole).
Potpuni Boot Camp, do sada dostupan kao beta verzija, omogućava pokretanje Windows-a na „mekintošu” sa ugrađenim „Intelovim” procesorima.
Web Clip donosi sve što korisnik poželi s veb-stranice na Dashboard kao live widget.
Nova Photo Booth funkcija pomaže da se izrađuju animirane iChat ikone ili zabavni efekti i pozadine sa videom ili bez njega.
Poboljšan rečnik sa „Vikipedijom” pruža trenutan pristup novim informacijama.
Novi iCal kalendar koji može koristiti više korisnika, zasnovan na novom CalDAV standardu.
Obnovljena verziju Front Rowa, jednostavnija za slušanje muzike ili gledanja filmova, TV programa i fotografija, koristeći veoma jednostavan „Eplov” daljinski upravljač.
Ovo je šesto i do sada najbolje izdanje, a moći će da se kupi po ceni od 11.390 dinara s porezom. Više podataka na: http://store.apple.co.yu.