Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Virtuelno srpsko ostrvo dobija ministarstvo
23.11.2007. 12:00
Izvor: Blic
Virtuelno srpsko ostrvo dobija ministarstvo
Virtuelno srpsko ostrvo u digitalnom internet svetu Seknd Lajf uskoro će dobiti svoje prve zgrade, saopštila je Žaklina Kušić, direktorka Pablicis grupe Srbije, agencije koja je ostrvo kupila.
"Ostrvo postoji, sa jednim trgom na kome se održao koncert Ivana Tasovca pre dva meseca. Mi smo kupili ostrvo u Seknd Lajfu, virtuelnom svetu i nazvali smo ga `Serbia Under Construction` iz prostog razloga što na njemu tek treba da se radi," rekla je Kušić agenciji Beta.
Prva zgrada na srpskom ostrvu na Seknd Lajfu biće Ministarstvo za dijasporu, a u planu je i virtuelna izgradnja muzeja Nikole Tesle i prezentacija muzičkog festivala "Egzit."
Virtuelni svet Seknd Lajf postoji od 2003. godine, a pokrenut je u San Francisku. Zamišljen je kao svet koji grade njegovi stanovnici, predstavljeni u njemu preko avatara. Ima više miliona korisnika širom sveta, uključujući i velike svetske kompanije, gradove i zemlje.
Zainteresovani za učešće u Seknd Lajfu treba da odu na internet stranicu secondlife.com, učitaju besplatan program za pristup trodimenzionalnom virtuelnom svetu i instaliraju ga.
"Sekond Lajf je postao novi kanal u kome možemo da dođemo do onih za koje smo zainteresovani. Tamo su prisutni i Koka-kola i Mercedes i Audi i brojni hoteli, razni univerziteti poput Jejla, koji tamo imaju i predavanja. Moguće je upisati se i studirati na određenim programima," kaže Kušić i dodaje da je diploma koja se stiče na virtuelnom Jejlu, takođe, virutelna.
Ministarstvo dijaspore Srbije neće biti prva državna institucija koja će imati svoju virtuelnu prezentaciju. Jedna od najposećenijih destinacija je, kako navodi Kušić, prezentacija Amsterdama.
"Ono što je jako zanimljivo i što je kuriozitet to je Amsterdam, koji postoji u Seknd Lajfu jedan na jedan, tako da kad se šetate po (virtualnom) Amsterdamu imate sve ono što imate i u pravom."
U tom virtuelnom svetu svako može da kupi kuću ili neku drugu nekretninu.
"Ostrvo ima svoju valutu, to su linden dolari, i dovoljno je da postoje oni koji vam prodaju kuće. Možete da izaberete da kupite i ostrvo i kuću i stan i zgradu itd," kaže direktorka Pablicis grupe i dodalje da već postoje i prvi milioneri.
"Do sada nisu postojali porezi i takse, te se trenutno vodi velika polemika o tome da treba da se uvedu i određeni porezi, tako da ulazimo zapravo u jedan pravi realni život gde se dešava sve kao i u pravom svetu."
Kupovina virtuelnog srpskog ostrva koštalo je oko 6.000 dolara, sa održavanjem za godinu dana.
Jedan od korisnika Seknd Lajfa iz Srbije, Miodrag Mrkšić, kaže da nije u pitanju internet sajt, već potpuno nova tehnologija na internetu, koja omogućava pristup virtuelnom trodimenzionalnom prostoru, kretanju kroz taj prostor, sporazumevanje tekstom, ali i glasom.
On navodi da je osnovni nalog besplatan, kao i da je za pristup Seknd lajfu neophodna brza internet veza.