Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Holanđani obožavaju internet
28.11.2007. 12:00
Izvor: B92
Holanđani obožavaju internet
Čak 82% populacije Holandije koristi internet. To je 2 puta više od evropskog proseka i 7 puta više od procentualnog broja korisnika iz Rusije.
Najnovija studija upotrebe interneta u Evropi kompanije comScore pokazala je da se internet najviše odomaćio u Holandiji. U septembru 2007. godine 82% stanovnika ove zemlje starijih od 15 godina bili su online. Odmah iza Holandije nalaze se četiri nordijske države: Švedska sa 73%, Danska i Norveška sa 72% i Finska sa 66%. Oko polovine stanovništva Francuske i Nemačke koristilo je internet u ovom periodu. Na samom začelju rang liste nalazi se Italija sa 35% i Rusija sa svega 12%.
Ipak, od 16 posmatranih evropskih zemalja, Rusija je doživela najviši procentualni rast broja korisnika u proteklih godinu dana, rast od 23%. Drugoplasirana po rastu je Španija sa rastom od 18%. Zanimljivo je da je, od svih 16 zemalja, jedino Portugalija u ovom periodu doživela pad broja korisnika interneta, premda neznatan.
Najuporniji internet-surferi su Britanci. Oni su tokom septembra 2007. godine u proseku proveli najviše sati na internetu – cela 33 sata. U istom periodu Šveđani su prosečno surfovali oko 30 sati, ali je pri tom švedski korisnik u proseku posetio više internet strana od svih ostalih, čak 3844.
Inače comScore studija sadrži individualne podatke o 16 evropskih zemalja među kojima nažalost nema Srbije, kao ni ostalih država balkanskog regiona.