Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Rekordna kupovina preko Interneta u "sajber ponedeljak"
30.11.2007. 12:00
Izvor: Blic
Rekordna kupovina preko Interneta u "sajber ponedeljak"
Korisnici računara u SAD su u "sajber ponedeljak", prvog radnog dana nakon prazničnog Dana zahvalnosti, potrošili dosad najveću sumu, od 733 miliona dolara, na kupovinu preko Interneta, objavila je istraživačka kompanija "komSkor Netvorks".
Prema podacima kompanije "komSkor", američki korisnici računara su na kupovinu preko Interneta potrošili 21 odsto više novca nego prošle godine. Da se ne radi samo o prazničnoj pojavi, već o trendu koji traje od početka godine, pokazuje podatak da je obim trgovine preko Interneta u SAD od početka godine do danas dostigao 10,7 milijardi dolara, što predstavlja rast od 17 odsto u odnosu na isti period 2006.
Najpopularnije mrežne prodavnice u "sajber ponedeljak" bile su Overstock.com i Circuit City.com u kojima je promet povećan za 130 odsto u odnosu na period pre praznika, a najprodavaniji proizvodi bili su konzola s video igricama "Vi" japanskog proizvođača "Nintenda" i MP3 plejer "Zjun" američkog softverskog giganta "Majkrosofta". Dan zahvalnosti se u SAD slavi četiri dana - od poslednjeg četvrtka u novembru do nedelje - i označava početak sezone prazničnih kupovina, koja traje sve do Božića po Gregorijanskom kalendaru, 25. decembra.