Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Surfovanje i u pokretu
05.12.2007. 12:00
Izvor: Blic
Surfovanje i u pokretu
Za poslovne ljude koji su stalno u pokretu 3G tehnologija donosi olakšanje u pristupu internetu bilo gde uz velike brzine prenosa. Operatori su očekivano brzo reagovali i ponudili raznovrsne pakete i opremu za korisnike ovog profila. Telenor i MTS kao dva starija operatera na ovom tržištu nude raznovrsnu opremu uz svoje pakete namenjene broadband pristupu, VIP trenutno zaostaje u ovom segmentu jer ne nudi nikakve uređaje za broadband pristup, ali ih svakako uskoro možemo očekivati.
Mobilna telefonija Srbije
3G net je oznaka paketa MTS-a za širokopojasni pristup internetu i postoje tri takva paketa. Uz ove pakete nude se dve vrste modema: PCMCIA i USB koje je proizvođač (Huawei) brendirao logom operatora. Prvi je zgodniji za korišćenje u prenosivim računarima sa odgovarajućim slotom, dok se USB varijanta može koristiti na svakom računaru koji ima slobodan odgovarajući port.

Ugovori
Ugovor se za ove pakete zaključuje na minimalni period od 12 meseci i uz njih možete kupiti odgovarajući modem po povoljnoj ceni. Ako niste imali prenosni računar zbog nemogućnosti da surfujete van kancelarije, MTS ima u ponudi i Fujitsu-Siemens notebook sa integrisanim 3G modemom. Računar je iz niže klase, ali ga integrisani HSDPA modem i niska cena (od svega 24.999 dinara) čine idealnim za manje zahtevne korisnike. Mobilna telefonija Srbije za sada nema u ponudi broadband modeme koji mogu 3G vezu da dele između više računara (kroz LAN ili WLAN), ali možete koristiti rešenja kompanija koje se bave proizvodnjom mrežne opreme. Linksys je jedan od proizvođača koji ima zanimljivo rešenje za ovaj problem. U pitanju je ruter WRT54G3G koji vam nudi mogućnost da PCMCIA karticu umetnete u njega (umesto u prenosnik) i 3G vezu podelite brzo i lako sa vašim kolegama. Uređaj može da radi i kao klasičan ruter zato što ima i WAN port pa možete koristiti npr. ADSL za pristup internetu, a da vam 3G ostane kao rezervni plan ukoliko primarni link padne.

Telenor
Norveški gigant na našem tržištu nudi dve vrste paketa za pristup internetu, to su Surf i Biznis surf. Koncentrisaćemo se na drugi jer je zanmljiviji poslovnim korisnicima. Takođe je moguće kupiti i dve vrste modema - EDGE i HSDPA, ali je nama zanimljiviji drugi pre svega zbog veće brzine prenosa. HSDPA modem je delo proizvođača 4G systems i njegova crna boja u kombinaciji sa Telenorovim logom daje notu profesionalizma koju biznis korisnici svakako žele da postignu. Modem se povezuje preko USB kabla na računar i kao i kod MTS-ovog modela, nije mu potrebno dodatno napajanje. Ovakav modem možete kupiti uz Biznis surf pakete uz ugovornu obavezu od 12 meseci.
Telenor za sada nema u ponudi prenosne računare uz svoje Surf pakete, ali nudi uređaj koji možete da iskoristite da podelite brz pristup internetu preko 3G mreže. U pitanju je uređaj koji je nazvan Telenor Connect (isto kao i paket sa kojim možete uređaj nabaviti povoljnije) i sa njim imate rešenje za više računara. Računari se na uređaj mogu povezati žično i bežično pošto je uređaj i WiFi access point. Jedna od zanimljivijih opcija ovog odlično dizajniranog uređaja je i mogućnost povezivanja fiksnog telefona, pa tako možete ostvariti pozive sa fiksnog telefona (kroz mobilnu mrežu). Cena uređaja je 29.500 dinara, ali ako uređaj kupite sa ugovornom obavezom, cena je 15.000 dinara (ove cene su sa PDV-om).