Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Vedri dani za Sir Olivera
12.12.2007. 12:00
Izvor: Danas
Vedri dani za Sir Olivera
Internet aukcije su moderan i profitabilan način poslovanja, zasnovan na softverskom povezivanju ponuđača usluga ili predmeta i potencijalnih kupaca. Prevazilazeći geografske i vremenske prepreke, aukcijski sajtovi poput Ebay vezuju širom sveta razbacane potrošače u jedinstveno potrošačko telo.
Činjenica da veći sajtovi ostvaruju više cene usled većeg broja korisnika stvorila je klasu preprodavaca koji kupuju na manjim aukcijama, da bi prodali po većoj ceni na Ebay. Kako objasniti da se kupci, koji znaju da će istu stvar skuplje platiti na velikoj aukciji, ipak vraćaju velikim nadmetanjima?
Sajt www.netaddiction.com u nadmetanju vidi zavisnost, vrlo sličnu zavisnosti od kocke. Nazvana popularno "Ibejla", ova bolest je, tvrdi sajt, rezultanta tri faktora: pristupačnosti, kontrole i uzbuđenja - i dodaje da kupci osećaju neku vrstu samopotvrde kada saznaju da je njihova ponuda bila najviša. Inspirisani Ebay titulom pobednika (winner), kupci kupuju čak i stvari koje im nisu potrebne. Zarad svog "haja" oni često uleću u dugove, pa čak i u potpuna bankrotstva - poput pravih kockara.
Umereniji posetioci velikih onlajn aukcija učestvuju u nadmetanju "igre radi". Bez namere da bilo šta zaista i kupe - oni podižu cene, time uvećavajući proviziju posrednika. Pobednik, s druge strane, mora da ima sreće i da dosledno sprovodi taktiku: neposredno pre isteka vremenskog okvira u kojem je objekt na ponudi nadmašiti najvećeg nadmetača za što nižu sumu novca. Za razliku od prave aukcije prema "engleskom modelu", vremenski okvir od desetak dana uključuje faktore sreće i taktike, uz puku silu količine novca.
Za razliku od servisa gde individualni prodavac biva povezan sa istim takvim kupcem, postoje sajtovi gde se roba kupuje od proizvođača, nova ili oštećena. Ovakve aukcije nazivaju se i "fleš" aukcijama, a njihova bitna karakteristika je da, nezavisno od vrste ili vrednosti predmeta - početna ponuda iznosi jedan dolar, a aukcija traje svega pola sata. Takav je sajt www.firstauction.com. Ovaj vid trgovine naročito je opasan za neoprezne kupce koji, vođeni uzbuđenjem trenutka češće povuku potpuno nepromišljen potez.
Razumu ne-kockara najviše odgovara mesto kao www.auctionlist.com, gde se u odnosu na vrstu traženog predmeta izdvaja specijalizovana, od oko 1400 raznih tipova aukcija. Takođe, vrlo privlačan je i www.onsale.com gde proizvođači i preprodavci pokušavaju da se otarase suvišnog inventara, te su često u ponudi, po bagatelnim cenama, sasvim novi proizvodi, naročito iz domena tehnike.
Alternativa tome jeste grandiozni Ebay, gde se može lako desiti da preplatite proizvod koji je, na primer, ukraden. Kao komičan primer ove mogućnosti navodi se slučaj profesorke iz Hilsboroa koja je tužena pošto je jedna majka prepoznala kaput svog sina među artiklima. Ispostavilo se da je mladić bio njen učenik.
Razotkrivači prevara (www.scambusters.com) tvrde da prevare na aukcijama čine 48 odsto svih onlajn prevara, a da pri tom zlikovci nisu isključivo prodavci, već i kupci. Dobar savet početniku u aukcijama jeste da proveri rejting prodavca od koga kupuje - jer su prevaranti često registrovani kao takvi. Najčešće prevare, kako navodi sajt, vezane su za lažno predstavljanje proizvoda, nemogućnost isporuke robe, kupovinu kradenom karticom, veštačko "pumpanje cena" od strane kupca ili prodavca, pirateriju i falsifikovanje, prodaju kradene robe, ali i sasvim nameštene aukcije koje nemaju drugu svrhu do krađe broja kreditne kartice. Prema "razotkrivačima" najbolji način da ne budete prevareni je da vrlo pažljivo čitate uputstva i svaki korak koji učinite proverite nekoliko puta, fokusirani na željeni predmet, i bez uplitanja suvišnih strasti.