Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Računar bez tastature
19.12.2007. 12:00
Izvor: Blic
Računar bez tastature
Televizor sa ravnim ekranom i ajfon (iPhone) već postoje, ali kakve nas elektronske novine čekaju sledeće godine?
Ono što ajfon (iPhone) omogućava u malom, sledeće godine će uneti revoluciju i u radu na računarima. Reč je o multitač tehnologiji, to jest ekranima koji reaguju na dodir. Korisnik direktno na monitoru zadaje komande kompjuteru. Računari su sada već toliko precizni da u milimetar tačno prepoznaju položaj svih deset prstiju.
Tehničko dostignuće koje će verovatno obradovati sve ljubitelje filma jeste druga generacija HD-DVD/blu-rej-kombiplejera. Svi problemi koji su se javljali kod prve generacije sada su prevaziđeni, tako da možete da uživate u filmskim formatima visoke rezolucije. Sledeća godina će, inače, biti u znaku mobilnih uređaja i nove displej tehnologije, kao što su pristupačni bimeri, koji mogu da stanu u džep od jakne i multifunkcionalna tastatura. Predstavljamo vam ove i još mnoštvo drugih uzbudljivih tehnologija budućnosti.

Tehnički trendovi 2008:
1. Microsoft Surface: Najnovija linija kompjutera iz Microsofta nema ni miša ni tastaturu - dovoljni su prsti.
- Kada prstima dotaknem površinu, ugrađena kamera prepoznaje gde i šta dotičem. U stvari, mogu da ga dotaknem na različitim mestima, s bilo koje strane stola, svaki put će kompjuter da prepozna šta želim. To je kompjuterski sto sa tač skrin tehnologijom - rekao je Bil Gejts kada je predstavljao ovo čudo tehnike.
Ovi stoni kompjuteri ne samo da su osetljivi na dodir nego prepoznaju i sve druge naprave sposobne za bežičnu ili za Bluetooth komunikaciju. Microsoftov direktor proizvodnje Džefri Getis kaže da očitavaju i kreditne kartice: „Recimo, nalazim se u nekom hotelu ‘Šeraton’: dovoljno je da ključ svoje sobe ili ‘Šeratonovu’ karticu stavim na površinu kompjutera i on odmah zna ko sam ja, odmah očitava i koliko imam kreditnih bodova na mom računu.“
Potrošači mogu da kupuju muziku uz pomoć prsta. Kako kaže Getis, dovoljno je da stavite Zune plejer na površinu kompjutera i prstom povučete željene numere na plejer… bez ikakve veze kablovima. Što se digitalnih fotografija tiče, prenos je doslovce potez prstom: kompjuter će da prepozna sve kamere opremljene Wi-Fijem i trenutno s njih skinuti sve fotografije.
Vođa programa Microsoft Surface Pite Tomson veruje da će nova tehnologija učiniti korišćenje kompjutera laganim za svakoga, uključujući i tehnofobe. „Jedna od stvari koje me najviše raduju oko Surface kompjutera jeste činjenica da oni otvaraju vrata ljudima koji su se do sada kompjutera uglavnom plašili.“
Dakle, kao trend broj jedan na listi novih tehnologija za 2008. godinu je Microsoft Surface.

2. HSUPA: Tehnologija koja ubrzava prenos podataka u UMTS mreži. Omogućava da se, recimo, posredstvom mobilnog telefona u kompjuter prenese velika količina podataka brzinom i do 1,45 megabita u sekundi.