Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Špijunaža preko Interneta sve opasnija
28.12.2007. 12:00
Izvor: Tanjug
Špijunaža preko Interneta sve opasnija
Kompjuterska špijunaža usmerena na državnu infrastukturu biće glavna opasnost na Internetu sledeće godine, ocenila je u svojoj studiji kompanija za proizvodnju antivirusnog softvera McAfee.
Prema toj studiji, kompjuterski kriminal će takodje ugrožavati on-line bankarstvo, a pojedine vlade i grupe koristiće Internet za kibernetičku špijunažu i za izvršenje "kibernetičkih napada".
Ciljevi napada biće osetljivi sistemi državne mrežne infrastrukture, kao što su elektro-mreže, sistemi upravljanja aviosaobraćajem, finansijsko tržište i upravljačke kompjuterske mreže.
Korišćenje Interneta za veb špijunažu je prisutno u približno 120 zemalja.
Iz početnih pojedinačnih pokušaja napadi su se razvili u dobro organizovane i bogato finansirane aktivnosti čiji je cilj politička, vojna, ekonomska i tehnološka špijunaža.
Novi štetni programi su sve otporniji i stalno se usavršavaju i sadrže visoko uredjene funkcije, na primer u oblasti šifrovanja.
Crv nuwar je bio prvi primer te vrste opasnog koda i stručnjaci smatraju da će se naredne godini pojaviti niz sličnih.
Takodje će se u većoj meri javiti napadi usmereni na telefoniranje putem Interneta i zloupotreba sajtova za druženje tipa MySpace ili Facebook.
Česti napadi usmereni na banke mogu, prema mišljenju stručnjaka, ozbiljno da ugroze poverenje javnosti u on-lajn bankarstvo i da budu kočnica elektronske trgovine.
Mere koje se preduzimaju za obezbedjenje on-line bankarstva pri tome ne mogu da budu dovoljno efikasne niti dovoljno brze, preneo je češki sajt iHNed.cz.