Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Moć web kuhinje: Impresivno i elegantno
14.01.2008. 12:00
Izvor: Danas
Moć web kuhinje: Impresivno i elegantno
Veza između kompjutera i kulinarskih recepata razvijala se još od početka proizvodnje kompjutera. Veb stranica GROUPRECIPES.com je mesto gde se mogu naći, ali i ponuditi lični recepti, ali, kako kaže direktor tog sajta Kristofer Lederer, to je i mesto za onlajn druženje.
"Možete postaviti svoje recepte i dobiti komentare ostalih korisnika. Možete se povezati sa grupom poznanika u razmeni recepata: kad god neko od njih postavi novi recept, on se pojavi i u vašem onlajn profilu čim se ulogujete na sajt. Možete pratiti šta vaši prijatelji objavljuju, možete da vidite svoje recepte ... to je dobar način razmene kulinarskih iskustava," kaže Lederer.
Lederer naglašava da su recepti glavni razlog pristupa na veb stranicu GROUPRECIPES.com, a pomoć u pretraživanju zanimljivih jela nudi se u vidu Rodžera robota za recepte. Ali, korišćenje grupnog znanja na ovom vebu daje odlične rezultate, posebno ako se uzme u obzir da ljudi koji dolaze na taj sajt vole i da jedu i da kuvaju.
"Mislim da u svakom poduhvatu korišćenje znanja i iskustva zajednice rađa jako dobrim rezultatima. U slučaju jela, to je ogromna prednost pred tradicionalnim vebovima s receptima koje biraju samo urednici tih stranica," kaže Lederer.
Korisnici mogu da obeleže recepte različitim ključnim rečima, ne samo nazivom jela i pojedinačnim sastojcima. Recimo, jelo pod nazivom ‘Pile na brzi karipski način’ označeno je i opisnom rečju ‘živopisno’; ‘Pečena jagnjeća plećka’ je označena kao ‘impresivna’ i ‘elegantna’.
"Kada pružite mogućnost obeležavanja jela bilo kojim ključnim rečima, onda zaista vidite zanimljive ideje i bolje razumete to jelo. Možete otkriti i jela za koja niste znali, a koja će se naći u kategoriji ključne reči koja je vama zanimljiva ... možda potpuno drugi sastojci, ali duh jela je takav da ga prepoznajete opisanog tom određenom ključnom reči," kaže Lederer.
Vebsajt GROUPRECIPES.com je jednostavan, besplatan i - barem za sada - nije zatrpan reklamama. Ako već sami ne trebate nove recepte, to je možda ono pravo mesto gde biste mogli da s drugima podelite svoje omiljeno tradicionalno jelo.