Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Evropljani bi se radije odrekli čokolade nego laptopa
18.01.2008. 12:00
Izvor: Blic
Evropljani bi se radije odrekli čokolade nego laptopa
Cilj ispitivanja, obavljenog u devet zemalja Evrope, bio je da se utvrdi koliko su vlasnici privrženi svojim prenosivim kompjuterima i šta im najviše smeta kod sadašnje generacije laptopova, prenela je agencija DPA.
Ispostavilo se da svih 2.700 ispitanih korisnika najvećim nedostatkom smatraju nedovoljnu trajnost baterija.
"Korisnici najviše mrze kad noutbuk prestane da radi posle sat i po ili posle četiri sata korišćenja", rekao je Hans-Jirgen Verner, izvršni direktor "Intela" za Nemačku.
Ispitivanje je pokazalo da prosečan evropski laptop mora da se puni posle dva i po sata rada i da dve trećine Evropljana, vlasnika noutbukova, obično nose svoje računare sa sobom prilikom putovanja.
Istraživače je još više iznenadilo to šta su sve ljudi spremni da žrtvuju da bi zadržali svoj laptop, kao i razlike među ispitanicima kojih je bilo po 300 u svakoj od devet zemalja u kojima je istraživanje sprovedeno.
Kod Poljaka bi se 42 odsto ispitanika odreklo slatkiša, što je najveći procenat u Evropi, dok bi u Nemačkoj samo 22 odsto vlasnika noutbukova pristalo da provede godinu dana bez konditorskih proizvoda.
Rusi su, pak, sa 42 odsto bili prvi među onima koji bi bili voljni da godinu dana ne gledaju televiziju ukoliko bi to bio uslov da zadrže svoj laptop, dok bi 51 odsto Rusa takođe pristalo da ostavi svoje Mp3 plejere zarad noutbukova.
Kod Čeha bi 40 odsto ispitanika radije pralo sudove ručno bez korišćenja mašine za pranje posuđa nego što bi žrtvovalo laptop.
Prodaja laptopova u Evropi, Bliskom istoku i Africi je u trećem kvartalu prošle godine po prvi put premašila prodaju desktop personalnih računara, podsetila je nemačka agencija.