Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Rekordna prodaja videoigrica u SAD
21.01.2008. 12:00
Izvor: B92
Rekordna prodaja videoigrica u SAD
Prodaja konzola i softvera za video igrice porasla je prošle godine u SAD za 43 odsto, na rekordnih oko 17,9 milijardi dolara, objavila je agencija za ispitivanje tržišta "NPD grupa".
Povećanju prometa značajno je doprinela uspešna prodaja sistema za igricu Wii japanskog Nintenda i veliko interesovanje za igricu "halo 3" kompanije Microsoft.
Protekli decembar je u Americi bio najuspešniji mesec u istoriji po prodaji video igrica, za koje je potrošeno 4,82 milijarde dolara. Na godišnjem nivou to je predstavljalo rast od 28 odsto, a u odnosu na novembarsku potrošnju od 2,63 milijarde dolara, promet je skočio 83 odsto.
Obim prometa hardvera za igrice porastao je za celu prošlu godinu za 54 odsto, na 7,04 milijarde dolara, a godišnji promet softvera porastao je za trećinu na 8,64 milijarde dolara. Samo u decembru, promet konzola porastao je za 17 procenata na 1,83 milijarde, a softvera za igrice za 36 odsto, na 2,37 milijarde dolara.
Prema mišljenju analitičarke "NPD grupe" Anite Frejzer, igrice su u poslednjih nekoliko godina postale nezaobilazna zabava. Ona je dodala da tržište videoigrica ima dobru osnovu za dalji rast.
Značajne zasluge za tako dobru poziciju videoigrica ima konzola Wii zahvaljujući drajverima koji reaguju na prirodne pokrete ruke, na primer pri bacanju kugle kod kuglanja ili pokretu ruke sa teniskim reketom, prenele su agencije.