Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
"Če Gevara za finansije" - zvezda interneta
28.01.2008. 12:00
Izvor: Beta
"Če Gevara za finansije" - zvezda interneta
Nakon što je optužen za najveću finansijsku prevaru ikada, kojom je francuska banka Sosijete ženeral (Societe Generale) oštećena za sedam milijardi dolara, Žerom Karvijel (31) iznenada je dobio veliki broj internet poštovalaca.
Niži bankarski službenik Sosijete ženeral banke, Karvijel je do otkrivanja prevare na sajtu Facebook.com - koji uglavnom služi za druženje, razmenu fotografija i video materijala - imao samo 11 prijatelja.
Posle otkrivanja prevare, internet zajednica napravila je čak tri nova profila sa njegovim imenom na fejsbuku i oformila 21 grupu za podršku Žeromu Karvijelu.
Jedna od najpopularnijih grupa nosi naziv "Žerom Karvijel bi trebalo da bude nominovan za Nobelovu nagradu za ekonomiju" i broji 1.209 članova, a njihov broj se stalno povećava.
Druga popularna grupa za podršku nosi naziv "Žerom Karvijel fan klub" i broji trenutno 865 članova.
Još jedna slična grupacija ljudi, sa 455 članova na "fejsbuku", postavila je ambiciozan cilj: prikupiti pet milijardi evra tako što bi svaki čovek na planeti poklonio po jedan evro, što bi pomoglo da Karvijel nastavi karijeru.
Internet surferi iz celog sveta ostavljaju na svojim i na stranicama posvećenim Karvijelu pisma podrške. "Žerom je šampion", napisao je Nazih Sade iz Kanade, dok poštovalac iz Španije poručuje "Čestitam Žerom, mi smo s tobom". Sebastijan Filip iz Luksemburga oduševljeno kaže: "Žerom Karvijel je Če Gevara za finansije!".
Iako je prevara kojom je Sosijete ženeral banka oštećena za sedam milijardi dolara najveća u istoriji bankarstva, korisnici interneta to posmatraju i sa komične strane. "Konačno, Francuska je napravila neki finansijski rekord", podrugljivo komentariše Sebastijan Žusten iz Belgije.
Finansijski skandal u francuskoj Sosijete ženeral banci, jednoj od najvećih finansijskih ustanova ne samo u toj zemlji, obelodanjen je u četvrtak.
Banka je tada saopštila da je jedan ili više zaposlenih učestvovalo u proneveri zaradivši ogromnu dobit na cenama akcija na berzi, da bi zatim prikrili sve svoje tragove. Prevara je ipak otkrivena kada su vrednosti akcija počele da padaju, tako da gubitak više nije bilo moguće sakriti.