Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Dizajn i elastični um
14.03.2008. 12:00
Izvor: Personal magazin
Dizajn i elastični um
Izložba istražuje kako se čovekov um prilagođava ogromnim tehnološkim dostignućima koja su u poslednjih nekoliko decenija promenila svet, kao što su kompjuteri, mobilni telefoni, internet, satelitska navigacija, nanotehnologija, stvaranje mape ljudskih gena i mnoga druga. Ali nije samo ljudski um elastičan i prilagodljiv na promene.
Sama tehnologija, kaži neki stručnjaci, uskoro će početi da pokazuje istu osobinu. Finski tehnološki gigant Nokia, prikazao je na pomenutoj izložbi u Njujorku koncept mobilnih uređaja, zasnovanih na nanotehnologiji, koji mogu da menjaju oblik. Novi materijali, kao što su organske LED diode i drugi, omogućiće proizvodnju elektronskih uređaja koji će biti rastegljivi i savitljivi, i koji će moći da prilagođavaju oblik po želji.
Drugi zanimljivi elastični koncept je predloženi dizajn sočiva za novi američki svemirski teleskop, koji će zameniti dotrajali teleskop Habl. Preuzimajući ideju od japanske umetnosti savijanja papira, zvanu Origami, naučnici predlažu konstruisanje savitljivog sočiva koje bi bilo razmotano tek u orbiti oko zemlje.
Na taj način, sočivo bi moglo da ima znatno veći prečnik od bilo kakvog drugog sočiva koje bi moglo da se pošalje u svemir u jednom komadu.