Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Aktivni hladnjaci iz budućnosti
24.03.2008. 12:00
Izvor: Personal magazin
Aktivni hladnjaci iz budućnosti
Iako ga teorijski možemo svrstati u pasivne hladnjake (oni koji neamju ventilator), hladnjak koji su razvili inženjeri iz kompanije Thorrn Micro Technologies radi na struju, ali je čak do 35 puta efikasniji od hladnjaka sa ventilatorom.
Dalji razvoj procesora uveliko je ograničen njihovim hlađenjem i razvojem procesorskih hladnjaka. Po pravilu, niža radna temperatura procesora obezbeđuje rad na višim radnim taktovima. Nije nimalo neobično da su svi rekordni rezultati postignuti sa računarima hlađenim duboko ispod nule, različitim egzotičnim, glomaznim i skupim hladnjacima.
Metalno telo sa rebrima i ventilatorom danas čini 99% svih hladnjaka procesora, ali ova praksa bi se uskoro mogla promeniti. Revolucionarni hladnjak RSD5 koristi efekat korona vetra, koji nastaje postavljanjem žica bez izolacije na provodljivu ploču savijenu u obliku polucilindra. Puštanjem struje oko provodnika nastaje plazma na mikro nivou, koja izvrsno sprovodi struju. Korona vetar nastaje unutar intenzivnog električnog polja, koje je rezultat pomenute konfiguracije provodnika i ploče. Uspešno je rešena kontrola mikro proboja koji maksimalno efikasno gura vazduh, ali tako da se ne stvara rizik od nastanka varnice ili električnih lukova koji mogu da oštete čipove.
Na taj način moguće je hladiti čip od 25W (uobičajena potrošnja struje procesora za laptop računare) hladnjakom od samo jednog kubnog centimetra.