Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Završena Microsoft specijalistička obuka
28.03.2008. 12:00
Izvor: Personal magazin
Završena Microsoft specijalistička obuka
Početkom februara meseca, na osnovu objavljenog tendera, novosadska škola kompjutera Smart School je dobila ugovor za sprovođenje obuke za stručno usavršavanje nezaposlenih lica za tri različita visoko tražena Microsoft zvanja. Poslednja obuka je završena 26. Marta, kada su i uručeni Microsoft sertifikati za 25 polaznika koja su uspešno završila kurs.
Na osnovu prethodno sprovedenog predtestiranja i interesovanja lica koja se nalaze u bazi Nacionalne Službe za zapošljavanje, kandidati sa najboljim rezultatima su finansirani na sledećim programima za stručno usavršavanje:
· MCDST (Microsoft Certified Desktop Support Technician) – Sticanjem MCDST titule lica su ovlašćena i obučena za instaliranje, održavanje i rešavanje problema na desktop računarima koji koriste Windows operativne sisteme. Ovom titulom se započinje ozbiljna IT karijera.
· MCDBA (Microsoft Certified Database Administrator) – MCDBA sertifikat dokazuje sposobnost za uspešno dizajniranje, postavljanje i administriranje baza podataka na Microsoft SQL Serveru. Administratori baza podataka su od presudnog značaja za funkcionisanje organizacija, stoga se ovo zanimanje izuzetno ceni i nagrađuje.
· MCAD (Microsoft Certified Application Developer) – MCAD sertifikat prezentuje profesionalce koji se bave razvojem i održavanjem aplikacija na nivou sektora, komponenti, web ili desktop klijenata ili klijentskih aplikacija za krajnje korisnike. Ovaj sertifikat potvrđuje sposobnost kreiranja moćnih aplikacija uz pomoć Microsoft Visual Studio .NET i Web services.
Sprovedena obuka predstavlja osnovu za započinjanje stručne IT karijere kao i unapređenja već postojeće karijere. Predtestiranje i samo pohađanje programa stručnog usavršavanja polaznika, aktivno je pratila Dragana Aničić iz Nacionalne Službe za zapošljavanje, odeljenje u Novom Sadu koja je svojim angažovanjem dodatno motivisala polaznike. Nakon završene obuke, polaznici su dobili sertifikate i spremno se uputili u veliki izbor novih poslovnih mogućnosti.
Nacionalna služba za zapošljavanje i Smart su najavili sprovođenje novih programa za stručno usavršavanje do kraja 2008. godine.