Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
HP CompaQ 6720s
31.03.2008. 12:00
Izvor: Građanski list
HP CompaQ 6720s
Čvrst, elegantan i jednostavan poslovni notebook računar
HP CompaQ 6720s je čvrst i solidan notebook računar, kako po izgledu tako i pod prstima. Ovaj model nije preterano nakićen, ali od jednog poslovnog prenosivog računara se i ne očekuje da bude opremljen gomilom medijskih tastera. Maska je napravljena od čvrste plastike obojene crno i sivo. Ekran je Samsungov panel LTN154X3-L01, dijagonale 15.4 inča, rezolucije 1280x800 piksela i BrightVieW reflektivnim premazom. Ova kombinacija daje jasnu i oštru sliku.
Zvučna karta Soundmax Digital HD audio daje solidan zvuk ali nije iskorišćena u potpunosti, jer je u računar ugraćen samo jedan zvučnik, a izuzev džekova za mikrofon i slušaloce, ne postoje nikakvi digitalni izlazi ili ulazi. Da stvar bude gora, zvučnici su postavljeni direktno iznad tastature, pa kada je laptop sklopljen, ekran dodatno priguši zvuk. Pošto ne postoje medijski tasteri, jačinu zvuka je moguće kontrolisati Fn tasterom u kombinaciji sa tasterima F11 i F12.
Intel Pentium Dual T 2310 na 1.46 GHZ čini da testirani model bude najslabiji u svojoj klasi, ali je i dalje prilično dobar izbor, kada je reč prenosivom računaru. Ugrađen je Toshiba MK1237GSX SATA hard drajv od 120 gigabajta sa 8MB keša. Notebook dolazi sa 1GB ram memorije, pa iako operativni sistem WindoWs XP radi bez zastoja, bilo bi pametno dokupiti do 2 GB pre migracije na WindoWs Vista.
HP QompaQ 6720s ne proizvodi mnogo buke, pa je idealan za kancelarijske uslove rada. Takođe u slučaju da ga koristite van kancelarije, donja površina se ne zagreva preterano, a tastatura ne pokazuje nikakvo dodatno zagrevanje, što je dobra vest za sve one koji provode dosta vremena sa prenosivim računarom u krilu.
Na desnoj strani maske, nalaze se ugrađeni Matshita UJ-860H DVD rezač i Kensington lock, a sa leve strane su grupisana tru USB 2.0 porta, Expresscard slot, Ethernet priključak (RJ45), priključak za telefonsku liniju - modem (RJ11), kao i priključak za AC adapter (punjač). Na prednjoj strani postavljen je SD/MMC čitač. Ovaj računar nema FireWire port i TV in/out port, kao i infra-red senzor. Konektovnost ovog računara je zadovoljavajuća budući da su zastupljeni bluetooth i Wireless. Wireless je Intel 3945ABG.
Grafika Mobile Intel 965 Express već je poznata u svetu poslovnih modela, i niko i ne očekuje da u ovoj klasi dobije neko „igračko“ čudo. Ovo je notebook za rad i eventualno multimedijalnu zabavu.
Baterija je solidna, u stend-baj režimu „drži vodu“ više od 3.5 sata, a zahvaljujući štedljivim tehnologijama, pruža udobnu autonomiju od skoro 2.5 sata kvalitetnog rada ili zabave. Autonomija kod modela sa novijim generacijama procesora je sigurno veća, ali uglavnom zahvaljujući Intel speedstep tehnologiji koja dinamički menja množilac takta tako omogućuje dodatnu autonomiju i život baterije.
Ovaj notebook podržava WindoWs XP i Vistu. Test je rađen na WindoWs XP sistemu, koji radi prilično brzo čak i kada se uzme u obzir dodatno opterećenje koje trpi upotrebom defendera u kombinaciji s bilo kojim antivirusnim programom. Kada je Vista u pitanju, ovaj notebook će raditi prosečno, i to uz apgrejd na 2 GB RAM memorije. Ipak, korisnici koji imaju potrebu za stabilnim, pouzdanim, diskretnim i ne preterano skupim prenosivim računarom, koji će moći da podrži Vistu i softver koji dolazi mogu slobodno da izaberu HP Compalj 6720s.
Računar smo dobili na test ljubaznošću firme PC4U.