Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Nova kompjuerska mreža "Grid" uskoro menja internet?
09.04.2008. 12:00
Izvor: Blic
Nova kompjuerska mreža "Grid" uskoro menja internet?
Internet bi uskoro mogao da postane prošlost zahvaljujući pionirskom poduhvatu kompanije CERN iz Ženeve koja je stvorila internet nove generacije, kompjutersku mrežu "Grid" koji će početi sa radom ovog leta, prenosi danas britanski list "Tajms".
Naučnici, koji su pre 15 godina napravili revoluciju na internetu stvorivši "svetsku internet mrežu" (WWW), od 2003. godine rade na ovoj novoj tehnologiji koja će imati mogućnost prenosa podataka 10.000 puta veću od sadašnje "bežične konekcije". To znači da bi se, na primer, novi album "Stounsa" mogao preneti iz Britanije u Japan za manje od dve sekunde. Nova tehnologija omogućiće prenos holografskih slika, onlajn igre za nekoliko hiljada igrača, kao i visokokvalitetnu video telefoniju po ceni lokalnog poziva. Pored bržeg prenosa podataka, zahvaljujući ovoj novoj tehnologiji, takođe će moći da se očuva i jedan posto ukupne količine informacija na našoj planeti, odnosno 15 miliona gigabajta (15 petabajta) podataka svake godine, što je bio jedan od velikih globalnih problema.
Kompjuterska mreža "Grid" počeće rad ovog leta kada naučnici u CERNU budu dali zeleno svetlo, odnosno kada bude bio aktiviran LHC (Large Hadron Collider), novi akcelerator atomskih čestica, najveći i najsloženiji naučni instrument na svetu. Taj instrument, namenjen nekim budućim ispitivanjima iz oblasti atomske fizike, smešten je u 27 kilometara dugačakom kružnom tunelu ispod francusko-švajcarske granice blizu Ženeve. Istraživači iz CERN-a veruju da sudaranjem dva protonska zraka brzinom od 99,9 odsto brzine svetlosti mogu da iznova stvore uslove kakvi nisu postojali od Velikog praska, što će znatno povećati naše razumevanje univerzuma.
Na izgradnji velikog akceleratora više od deset godina radilo je 20.000 ljudi iz 137 država, a među njima 7.000 fizičara. CERN (Evropska organizacija za nuklearna istraživanja) najveći je svetski istraživački centar atomske fizike osnovan 1954. godine kao prva međunarodna laboratorija te vrste.