Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
U svetu se koristi više od milijardu računara
25.06.2008. 12:00
Izvor: Mondo
U svetu se koristi više od milijardu računara
Ukupan broj računara u upotrebi premašio je, na globalnom nivou, milijardu jedinica, objavila je američka istraživačka grupa "Gartner".
Ta brojka se, međutim, ne sme, kako se navodi u analizi grupe "Gartner", mešati s tekućom prodajom računara u svetu koja varira u zavisnosti od trenutne konjunkture.
"Gartnerovo" istraživanje je pokazalo da razvijena tržišta, kao što su američko, zapadnoevropsko i japansko, obuhvataju 58 odsto računara koji su trenutno u upotrebi.
Džordž Šifler, šef Istraživačkog odeljenja u "Gartneru", smatra da će se uloga tržišta u razvoju, kao što su kinesko i indijsko, s godinama povećavati.
Analitičari veruju da će brojka od milijardu računara u upotrebi, koja već danas izgleda impresivno, biti duplo uvećana do 2013. godine, jer će se prodor informatike u velikoj meri povećati u zemljama gde postoji ogroman potencijal za plasman kompjutera.
"Gartnerovo" istraživanje je pokazalo i da će se ekološki problemi povećavati proporcionlno s brojem računara u upotrebi.
Tokom 2008. godine će, na primer, biti promenjeno 180 miliona računara među kojima će 35 miliona završiti u otpadu, objavila su francuska glasila.