Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Internet televizija gledanija
02.07.2008. 12:00
Izvor: B92
Internet televizija gledanija
Prema rečima Džošue Frita, generalnog direktora @www Australia, gledanje televizije putem interneta premašilo je gledanje televizije klasičnim putem.
U eri sve brže internet konekcije i sve nižih cena iste, potrebe, poslovi, obaveze i razonoda sve više se obavljaju onlajn. Činjenica da savremeni čovek ima sve manje slobodnog vremena odgovara razvoju novog medija, putem kojeg će moći da gleda svoje omiljene emisije u određeno vreme, neće morati da čeka i planira svoje vreme prema TV programu, već upravo obrnuto. Korisnici će biti u mogućnosti da formiraju svoje plejliste i prate samo ono što ih zanima, uz veliku uštedu vremena i bez često iritantih reklama. Pored tih prednosti u odnosu na klasičnu televiziju, internet televizija ima prednosti i u odnosu na IP TV (Internet Protokol Television), sa kojom se često meša, jer koristi postojeću infrastrukturu i, samim tim što ne iziskuje troškove, pristupačna je širokom krugu potrošača.
Prema naručenom istraživanju, u Australiji gledanje televizijskog programa putem Interneta premašilo je gledanje TV-a, i to sa prosečnih 13,7 sati nedeljno u odnosu na 13,3 sati gledanja televizije za isto vreme. Ove brojke predstavljaju svojevrsnu prekretnicu u digitalnoj eri, i mnogi joj daju podjednako veliki značaj kao i pokretanju satelitskog prenosa.
Podatak da je Australija pre drugih, pre svega pre razvijenih zapadnih zemalja, doživela ovakav progres u oblasti internet televizije, može se opravdati činjenicom da je Australija zemlja brzog razvoja novih tehnologija, ali i kompjuterski pismenog stanovništva i sve bržeg načina života, koji korisnicima ostavlja sve manje vremena za sedenje ispred TV aparata.
Međutim, fenomen internet televizije, donosi i nove probleme za razmišljanje, pre svega marketing stručnjacima, jer se klasični reklamni blokovi neće održati, pa se traže novi izvori prihoda i načini sponzorisanja. To podrazumeva da se za određeni tip emisija traže partneri koji će biti uključeni u projekat od početka, i koje će mu pružiti finansijsku podršku. Primer za to, u Australiji, je snimanje dokumentarca o divljini, za koji je sredstva obezbedila turistička agencija te regije, koja je sve vreme učestvovala u snimanju i montaži i tako kreirala program koji će biti kvalitetniji za gledaoce, a i podjednako koristan za obe strane.
Ukratko, prednost gledanja televizije putem interneta je u njenoj interaktivnosti sa gledaocem. On može sam da učestvuje u kreiranju programa, da gleda najrazličitije sadržaje, od kojih neki možda nikada ne bi bili emitovani u okviru nekog standardnog TV programa. Za sada, na internetu ipak ima mnogo više sajtova gde se distribuira video materijal sa televizija, nego pravih televizija (među najpoznatijim je i YouTube), jer se za najboljim idejnim rešenjima internet televizije još traga. Sa druge strane, ona, kao novi medij, nailazi na probleme neujednačenog razvoja interneta u raznim delovima sveta, iako je upravo njena glavna prednost irelevantnost geografske pozicije na kojoj se nalazite za gledanje odredjenog televizijskog sadržaja.
Brzina kojom se ovaj medij razvija govori nam da će verovatno pre nego što to i možemo zamisliti doći vreme kada će nam gledanje onlajn televizije postati svakodnevnica, baš kao i proveravanje mejlova, posećivanje foruma ili raznih internet servisa. U Srbiji, u kojoj se klasična televizija gleda u proseku jedan sat više dnevno, u odnosu na ostatak Evrope, i gde se ne možemo pohvaliti značajnijim procentom kompjuterski pismenog stanovništva, ekspanzija ovog novog medija će verovatno malo okasniti, ali kada stigne, verujem da ćemo svi uživati gledajući omiljeni TV program bez prekida tokom kojih nas obaveštavaju šta da uradimo da nam “veš mašina živi duže”, i sve to u terminu koji sami odaberemo.