Slobodno vreme
Tehnologija
Majmuni kontrolišu robotičku ruku koristeći sopstvene misli
07.07.2008. 12:00
Izvor: VOA news
Majmuni kontrolišu robotičku ruku koristeći sopstvene misli
Naučnici u Sjedinjenim Državama razvili su tehnologiju koja dozvoljava majmunima da kontrolišu robotičku ruku koristeći sopstvene misli. Istraživanje koje je u toku, na Pitsburškom univerzitetu uključuje ugradnju elektroda u deo mozga koji kontroliše pokrete. Doktor Endru Švarc i njegov tim veruju da će njihov rad pomoći ljudima koji više ne mogu da koriste sopstvene udove.
Majmun pokušava da uhvati slatkiš koristeći samo svoje misli. Njegove ruke su vezane ali on ipak kontroliše robotičku ruku koja gura slatkiš u njegova usta. On čak može da vrati protetičke prste nazad kako bi polizao ostatak slatkiša. Naučnici sa Pitsburškog univerziteta ugradili su stotinu malih elektroda u deo majmunovog mozga. Tanke žice vode od njegovog mozga do kompjutera povezanog sa robotičkom rukom. Kada majmunove misli kažu ruci da se pokrene ona to i učini. Neurolog Endru Švarc.
«To pokazuje da znamo više o funkcijama mozga i veoma brzo smo dostigli tačku na kojoj zaista možemo nešto lepo da koristimo».
Švarc kaže da dobrobiti od istraživanja mogu da imaju pacijenti koji imaju paralizu, povrede kičme ili neurološke poremećaje. Migel Nikolelis se slaže. On je sproveo slično istraživanje na univerzitetu Djuk.
«U osnovi smo pokazali da je moguće izolovati obične električne signale koje naš mozak koristi za kontrolu naših udova i usmeriti te signale ka robotu i učiniti da on radi».
Istraživači sa Djuka nedavno su koristili signale iz mozga majmuna kako bi omogućili da robot hoda na pokretnoj stazi hiljadama kilometara. Doktor Lojd Hej radi sa kvardiplegičarima.
«Mislim da je istraživanje veoma važno u tome da pokaže kako mozak može da bude korišćen da bi kontrolisao neke vrste spoljnih aparata i kada radite sa kvardiplegičarima, čak i veoma malo poboljšanje u njihovim sposobnostima da kontrolišu neku vrstu spoljnog okruženja, može da bude ogromno,» kaže doktor Hej.
Istraživači kažu da bi tehnologija koja omogućava majmunu da pokreće aparat pomoću misli, mogla da bude usvojena za ljudsku upotrebu za nekoliko godina.