Slobodno vreme
Tehnologija
Prvi automobil na vodu
09.07.2008. 12:00
Izvor: Blic
Prvi automobil na vodu
Japanska firma „Genepax“ konstruisala je prvi motor automobila koji pokreće isključivo voda i koji ne emituje ugljen-dioksid. Litar vode dovoljan je da auto pređe oko 80 km, a vozilo bi moglo da dostigne brzinu od 80 km na sat.
Sve što ovom automobilu treba za putovanje je H2O iz česme, reke ili jezera. Predstavnici „Genepaxa“ nisu hteli da otkriju pojedinosti o načinu na koji funkcioniše motor, ali su objasnili da radi zahvaljujući procesu u kom se stvara vodonik u sistemu poznatom kao Water Energy System (WEA). Taj se sistem temelji na hemijskoj reakciji vode i metala na elektrodama i sličan je onima u baterijama s metalnim hidridima. Metali koji reaguju s vodom su litijum, natrijum, magnezijum, kalijum i kalcijum.
Novi sistem ima membranske elektrode (MEA) na kojima se voda razlaže na vodonik i kiseonik, a stvorena električna energija koristi se za pokretanje električnog motora. Stručnjaci ističu da će vodonik moći da se stvara duže nego što je to do sada bio slučaj. Čak MEA ne zahteva ni posebne katalizatore niti specijalno velike količine plemenitih metala poput platine.
Izvršni direktor „Genepaxa“ Kijoši Hirasava rekao je da je ključno svojstvo ovog automobila to što mu ne treba nikakav dodatni pogon.
- Moći ćete ga voziti sve dok uz sebe imate bocu vode kako biste je povremeno dolili. Preporučujemo naš sistem jer vam s njim ne treba dodatna infrastruktura za punjenje baterija, kao što je slučaj sa većinom automobila ovog tipa - rekao je Hirasava.
Predstavljajući motor, „Genepaxovi“ tvorci su ga ugradili u prtljažni prostor malog automobila „Reva“ firme „Takeoka Mini Car Products“ i provozali ga. Njegova je trenutna snaga 300 W, a kompanija planira da napravi verziju od 1 KW.
Sadašnji troškovi proizvodnje jednog vozila su oko 18.500 dolara, međutim, „Genepax“ očekuje da će kada počne serijska proizvodnja atomobila koga pokreće isključivo voda, njegova cena spustiti na četvrtinu čime će postati dostupan svima.