Slobodno vreme
Tehnologija
Novi "iPhone" u 70 zemalja, ali ne i u Srbiji
14.07.2008. 12:00
Izvor: Blic
Novi "iPhone" u 70 zemalja, ali ne i u Srbiji
Nova verzija ajfona (iPhone) američke kompanije Epl, jednog od najprodavanijih mobilnih telefona prošle godine, naći će se na tržištu 11. jula u čak 70 zemalja.
Novi ajfon, koji izgleda gotovo identično kao stari, podržavaće 3G mrežu, koja omogućava brži protok podataka sa interneta, a biće upola jeftiniji od prethodnog modela. Kupci će tako model sa osam gigabajta memorije moći da kupe za 199 dolara, umesto 399 dolara koliko je koštao stari model.
Model od 16 gigabajta koštaće 299 dolara, što je takođe upola jeftinije od cene starog modela istog memorijskog kapaciteta. Sve cene važe isključivo uz postpejd ugovor od dve godine sa operatorom zemlje u kojoj telefon bude kupljen. Ajfon će ići uz postpejd tarifu koja obezbeđuje neograničeni internet protok.
Predsednik kompanije Epl Stiv Džobs najavio je da će te cene važiti za svih 70 država u kojima će se prodavati ajfon, što je velika novina s obzirom da se taj telefon do sada legalno prodavao u samo šest država, piše Asošijeted pres.
Među državama u kojima će se pojaviti novo Eplovo čudo za sada nema Srbije, jer ni jedna od domaćih mobilnih kompanija nije potpisala ugovor sa američkom kompanijom, ali će se do kraja godine prodavati na tržištu susedne Hrvatske, Mađarske i Rumunije.
Novina je i to što je Epl sada omogućio korisnicima da preko programa Aplikejšn stor (AppStore) mogu da instaliraju gomilu dodatnih programa koje će biti moguće skinuti sa interneta. Neke od tih programa biće moguće skinuti besplatno, dok će se oni bolji plaćati.
Originalni ajfon predstavljen je juna prošle godine i bio je dostupan samo preko post pejd ugovora sa američkim operaterom Ej Ti and Ti (AT&T). Za samo 30 sati prodaje, prodato je 270.000 telefona. Ali nije prošlo ni mesec dana, a hakeri širom sveta uspeli su da "otključaju" softer ajfona i tako omoguće njegovo korišćenje na mrezama svih operatera.
Analitičari procenjuju da je zahvaljujući hakerima gotovo polovina ajfonova prodata bez postpejd ugovora sa AT&T.
"Video sam šta sve može ta spravica preko interneta i morao sam da je kupim", kaže vlasnik jednog restorana u Meksiku Ernesto Seivi, kojem je stari model telefona iz SAD doneo prijatelj plativši ga 500 dolara.
Sievi je morao da otključa telefon uz pomoć programa koji može slobodno da se skine sa interneta, kako bi mogao da ga koristi i Meksiku. Za manje od dva minuta, Sievi je otključao telefon koji je odmah potom bio spreman za korišćenje na meksičkim mrežama.
U Njujorku čak postoji kompanija Junikfons koja je prodavala kodove za otključavanje ajfona, ali su u toj firmi morali da odustanu od prodaje kodova jer im je iz AT&T-a zaprećeno da će ih tužiti. To, međutim, nije sprečilo hakere da postave na internet softver koji kupcima ajfona omogućava da uz malo znanja otključaju svoj uređaj i da ga zatim koriste u svojim državama.
Sve to bilo je moguće zahvaljujući neuobičajenom ugovoru između Epla i AT&T-a na osnovu kojeg je svaki kupac tog telefona mogao od kuće da aktivira post pejd ugovor preko interneta, a ne direktno u prodavnici, što je uobičajena procedura.
Ljudi su tako masovno kupovali telefone sa postpejd karticom AT&T-a, koji kod kuće nikada nisu morali da aktiviraju, jer su telefon otključavali i ubacivali kartice svojih mobilnih provajdera. Ta praksa biće sada onemogućena, jer će kupci morati da potpisuju postpejd ugovor na licu mesta u prodavnici gde budu kupili telefon.
Zanimljivo da američki federalni zakoni ne zabranjuju kupcima da otključavaju svoje telefone, ali zakon istovremeno ne dozvoljava da se to čini drugima ili da se takva usluga naplaćuje.
Šef sektora mobilne telefonije AT&T-a Ralf de la Vega izjavio je da ta kompanija zajedno sa Eplom radi na uvođenju kazni za kupce koji u roku od 30 dana ne budu aktivirali svoj postpejd ugovor pri kupovinu ajfona. Kupci koji više puta budu kupili ajfon a ne budu aktivirali ugovor, biće kažnjeni.
Hakeri sigurno neće odustati od pokušaja da otključaju i prodaju novu verziju ajfona, posebno u Evropi. To je i razumljivo, obzirom da otključani telefon daje mogućnost korisnicima da upotrebljavaju kartice koje oni žele. To može biti daleko jeftinije za korisnike koji često putuju iz jedne u drugu zemlju, jer će tako plaćati jeftinije usluge izbegavajući roming.
Nema sumnje da će se hakeri i preprodavci naći na novom iskušenju izlaskom unapređene verzije ajfona. Ostaje da se vidi koliko će Epl i mobilni provajderi uspeti da se zaštite od novih pokušaja otljučavanja ajfona, što direktno utiče na njihove prihode.