Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Piraterija guši razvoj lokalne ekonomije
14.07.2008. 12:00
Izvor: Glas javnosti
Piraterija guši razvoj lokalne ekonomije
Na Majkrosoftovoj Globalnoj partnerskoj konferenciji 2008, koja se održava u Hjustonu, SAD, predstavljena najnovija studija poznate IT analitičarske kuće IDC u kojoj se prikazuje šteta koju softverska piraterija prouzrokuje u celoj informatičkoj industriji. Istraživanje je pokazalo da na jedan dolar koji Majkrosoft izgubi zbog softverske piraterije, kompanije koje su članice Majkrosoftovog partnerskog ekosistema gube i do 5,5 USD potencijalne zarade. Ovo istraživanje ukazuje na brojne probleme koje stvara softverska piraterija, kao što su usporavanje privrednih tokova ili smanjenje poreskih prihoda, i potvrđuje da je njen štetni efekat jednak kod preduzeća svih veličina, od malih kompanija do velikih korporacija.
„Čak i u visoko uređeniim ekonomijama nelegalni softver stvara dodatne troškove i probleme u toku prodaje i primene softverskih rešenja, ključnih za moderno poslovanje“, kaže Majkl Ber, direktor odeljenja za poštovanje licencnih prava u Majkrosoftu, i dodaje: „U rastućim ekonomijama problem je još veći, zato što visok stepen piraterije otežava poslovanje legalnih preduzeća i smanjuje im šanse da opstanu i rastu, doprinoseći tako lokalnoj ekonomiji."
Prema ovoj studiji kompanije IDC, koju su pomogli Majkrosoft i međunarodno udruženje sertifikovanih Majkrosoftovih partnera (IAMCP), skriveni troškovi koje stvara softverska piraterija utiču negativno na poslovanje na nekoliko načina. Najpre kroz usporavanje uobičajenih prodajnih ciklusa i privrednih tokova, a ponekad i kroz nemogućnost kompletiranja projekata primene savremenih softverskih rešenja. Na primer, u slučajevima kada se kod klijenta otkrije prisustvo nelegalnog softvera za partnera je veoma teško, čak nemoguće, da nastavi implementaciju rešenja, što generiše dodatne troškove, odlaganja i gubitke za preduzeće u koje se to rešenje uvodi.
U zemljama u kojima je softverska piraterija izražena, među koje spada i Srbija sa stopom piraterije od 76 odsto, rad ovlašćenih Majkrosoftovih partnera je izuzetno otežan, a gubici za državu dostižu milionske iznose. Prema rezultatima studije koju je IDC završio u Srbiji početkom ove godine, procenjuje se da je domaća ekonomija zbog visoke stope piraterije tokom 2007. godine pretrpela gubitke u iznosu od 72 miliona dolara, uglavnom kroz nenaplaćena poreska potraživanja.
„Pozitivna strana rezultata ove studije je što postoji dosta prostora za napredovanje, gde brojne kompanije širom sveta koje se bave prodajom softvera i rešenja mogu naći svoju šansu“, ističe Džon Ganc, stariji potpredsednik kompanije IDC. „Istraživanje je otkrilo da je veliki broj prekršaja iz domena piraterije u kompanijama zapravo nenameran. Upravo tu leži prostor u kojem spretni partneri mogu pronaći mesto za poboljšanje odnosa sa klijentima i pružanje dodatnih usluga preko kojih mogu i do pet puta uvećati svoje prihode“, objašnjava Ganc.