Slobodno vreme
Tehnologija
Televizori sa dva tjunera
16.07.2008. 12:00
Izvor: Blic
Televizori sa dva tjunera
Televizor koji vam omogućava da gledate dva kanala odjednom, sliku u slici i sliku i tekst zajedno, zvuči odlično, zar ne? Pored toga što zvuči odlično, sada je i moguće zahvaljujući televozorima koji imaju dva ugrađena tjunera. A, evo kako sve to funkcioniše.

Idealna rešenja
Ove funkcije danas imaju smisla samo kada su ekrani velike širine i istovremeni prikaz dve slike ne smanjuje uživanje. Prikaz slike u slici nije namenjen gledanju programa za dve osobe zbog toga što se ne emituju paralelno oba zvučna kanala.
To je opcija više za situaciju kada pratite jedan program, a očekujete početak nekog filma ili emisije na drugom. Slika i slika su idealni za one koji žele paralelno da prate dva programa jer se zvuk, takođe, paralaleno emituje - jedan preko zvučnika televizora, a drugi preko izlaza za slušalice.
Slika i teletekst je dobro rešenje za one koji ne žele da propuste nijedan trenutak onoga što gledaju dok, pri tom, prate podatke preko teleteksta.

PAP-picture and picture
Slika i slika. Dva tjunera istovremeno reprodukuju sliku jednu do druge (po pravilu se zvuk sa leve slike čuje preko zvučnika, a sa desne slike preko slušalica).

PIP-picture in picture
Slika u slici. Manja slika je prikazana unutar programa koji se gleda. Funkcionira pomoću dva tjunera ili putem dodatnog uređaja priključenog na TV prijemnik.

PAT-picture and text
Teletekst programa koji gledate prikazan je na jednoj polovini, a sam program na drugoj polovini.