Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Photoshop CS3 - olakšice za majstore slike
16.07.2008. 12:00
Izvor: Mondo
Photoshop CS3 - olakšice za majstore slike
Softverska kompanija Adobe redovno nas jednom godišnje obraduje novom verzijom svog kreativnog paketa Adobe Photoshop, koji je potvrđeno jedan od najboljih i najpopularnijih računarskih programa za obradu fotografija. U saradnji sa časopisom "MOBIL info" detaljno vam predstavljamo novine softverskog paketa Photoshop CS3.
Kako je ovo po redu deseta verzija ovoga progama, pojavio se u dva izdanja - Photoshop Standard i Photoshop Exstended. Na ovaj način Adobe je našao nove korisnike za svoj softver ali je istovremeno starim korisnicima omogućio da i dalje mogu koristiti poznate alate.
Verzija CS3 donela je veliki broj novina i unapređenja ranije verzije. Ima lepši i pregledniji interfejs i donosi nekoliko novih funkcija koje će svima olakšati rad. Postoji dosta načina na koji možete da manipulišete sa slikom a da istovremeno ne promenite ni jedan originalni piksel na njoj.
Verzija Photoshop CS3 Extended, pored toga što sadrži standardni paket, ima podršku i za 3D i video obradu, što ga čini posebno atraktivnim. Korisnici progarama mogu da 3D objekte inkorporiraju u dvodimenzionalne radove .
Vrlo korisna mogućnost je obrada perspektiva - Enhaced Vanishing Point i služi za precizno podešavanje krajnjega rezultata spajanja 3D i 2D materijala, a podržava i mogućnost eksportovanja materijala u naknadnu obradu na 3D aplikacijama.
Veliki broj proizvođača igara koristi Photoshop za izradu tekstura, a sad će svi oni po prvi put moći da iz Photoshopa vide i konačni rezultat – kako se tekstura uklapa u model.
Pored alata za merenje i analizu, arhitekte, medicinski profesionalci i naučnici mogu uživo povećati podršku za specijalizovane foramate slika, kako bi mogli lako da pregledaju, beleže i edituju slike u njihovim izvornim formatima.
Još jedna od novina koju nam nudi ovaj program jeste obrada video zapisa unutar samog Photoshopa. Tako dobijen materijal može se snimati u velikom broju formata, uključujući i Macromedia Flesh. Proširene su mogućnosti za rad sa visokokvalitetnim fotografijama sa 32 bitnim bojama (Hide Dynamic Range podrška )
Adobe Bridge u novoj verziji je znatno efikasniji sa novim mogućnostima koje će olakšati organizaciju i pronalaženje fotografija. U novom Photoshopu ugrađen je sistem za bržu i kvalitetniju obradu Raw fotografija i bolja podrška za rad sa složenim PDF dokumentima.
Alat Historytool sada je značajno unapređen i omogućava poništavanje opcija koje ranije nisu mogle biti poništene, a sve akcije se beleže u log fajl.
U saradnji sa HP-om Adobe je napravio novi podsitem za štampu koji će, zahvaljujući većim i detaljnim mogućnostima kontrole modela boja, omogućiti značajno kvalitetniju štampu na velikom broju štampača.
Device Central (kojeg nema u demo verziji) donosi mogućnost izrade Wallpapera i Screensavera prilagođenih mobilnim aparatima iz programa Lightroom koji Adobe prodaje posebno.
Stari alat Adjust brightness/contrast sad funkicioniše integralno i sprečava gubitak najsvetlijih detalja, ali i suvišno osvetljenje senki. Ova nova mogućnost se može i isključiti. Podešavanje osvetljenja tonova Curves sad prikazuje i histogram, čime se štedi na dodatnom koraku za pronalaženje osvetljenja najsvetlije i najtamnije tačke.
Alat Quick select je nova dorađena verzija alata Magicwand i mnogi će joj se obradovati. Rafine alat omogućava finu obradu selekcije podešavanja radijusa, kontrasta, mekoće, providnosti prelaza i obima selekcije na jednom mestu. Tu mogućnost dodatno olakšava postojanje Previewa. Ovo je značajno zbog selektovanja objekata sa mnogo nazubljenih uglova. Alati Cloning tool i Healing brush takođe su znatno dorađeni.
Konvertor Black and White ubrzaće i pojednostaviti postupak dobijanja kvalitetnih crno-belih fotografija.Ranije su korisnici pribegavali složenim postupcima koji najčešće nisu davali fotografije zadovoljavajućag kvaliteta.
Preview sada omogućuje korisniku trenutan uvid i krajnji izgled crno-bele fotografije, a posatojeće kontrole osiguravaju maksimalnu dinamiku tonova.
Channel mixer je proširen novim mogućnostima.Vrlo koristan alat je i Auto Align Layers, koji automatski kombinuje više fotografija posebnim lajerima u panoramsku fotografiju. Vrlo brzo analizira detalje snimaka, rotira ili savija lejere za efektno uklapanje u panoramsku fotografiju. Iz Corel Drawa uzeta je alatka Smart guides koja olakšava poravnavanje objekata koji se nalaze na više lajera. Ova mogućnost korisnika oslobađa često vrlo dosadnog kreiranja običnih vođica – guides, koje mu kasnije uopšte ne trebaju.
Kod pomeranja jednoga objekta preko drugog, vođice se dinamički pojavljuju na dodirnim ugaonim tačkama, isto kao i na centralnim tačkama objekata. Nakon puštanja objekta, ove pametne vođice nestaju i ne smetaju pri daljnjem radu. Pored horizonatalnih i vertikalnih vođica u Photoshopu postoje i dijagonalne vođice.
Filteri su u ovoj verziji Photoshopa značajno unapređeni. Korisnik ima mnogo veći stepen kontrole na njihovo destvo pre kreiranja, ali i posle toga. Gotovo da više nema potrebe za poništavanjem filtera i ponovnim kreiranjem novog.
Smart objects proširuje mogućnosti rada sa vektorskim objektima nad kojima korisnik ima veću kontrolu.
Photoshop je potpuno kompatibilan sa Windows Vistom, ali radiće dobro i na XP-u sa instaliranim SP2.
Po memorijskim zahtevima program ni u beta verziji nije zahtevniji od prethodnika CS2. Na računarima Macintosh sa Intelovim procesorima ova verzija, za razliku od CS2, koji je radio u modu Rosseta radiće u Native modu.