Slobodno vreme
Tehnologija
Telefoni koji liče na iPhone
18.07.2008. 12:00
Izvor: Blic
Telefoni koji liče na iPhone
Izvanredan uspeh Apleovog mobilnog telefona iPhone podstakao je mnoge proizvođače da pokušaju da iskopiraju njegov koncept u manjoj ili većoj meri.
U ovom broju vam predstavljamo četri modela, od kojih su već dva u prodaji kod nas, a inspirisani su Apleovim telefonom. Druga dva telefona se očekuju krajem ove godine. Pročitajte koje su sličnosti, razlike i poboljšanja u odnosu na iPhone.

Samsung F700
Samsung F700 veoma liči na iPhone. Baš kao i njegov uzor, ima veliki ekran osetljiv na dodir. Najveća razlika je to što za kucanje na Samsungu nije neophodno da koristite virtualnu tastaturu, već se kliznim mehanizmom izvlači cela „qwerty“ tastatura. To će se posebno svideti onima kojima je kucanje po virtuelnim dugmićima nacrtanim na ekranu još uvek pomalo čudno.
Kamera ugrađena u Samsung F700 daleko je bolja od one u iPhoenu, a ne sme se zaboraviti ni podrška za 3G telefoniju. Ne razumemo samo zašto je Samsung propustio da ugradi WiFi, to jest bežični internet adapter u svoj telefon, ali Apple to nije zaboravio da uradi, pa je to svakako poen za iPhone. Na Samsungovu žalost, velika prednost je iPhoneov operativni sistem koji radi glatko i bez greške, dok samsung neki put zna da uspori pri pregledanju veb stranica.
Bolje od iPhonea: Kamera, tastatura
Lošije od iPhonea: Operativni sistem, WiFi (bežični internet)
Cena: 370 evra
www.samsungmobile.com

HTC Touch Cruise
Touch Cruise je jedan od pametnih telefona opremljenih operativnim sistemom Windows Mobile, ali je HTC odlučio da pojednostavi njegovu upotrebu dodavanjem svog ekrana na Windows. Ime HTC-ovog ekrana je Touch FLO, a nekim svojim rešenjima imitira upravo iPhone, na primer kretanje po menijima povlačenjem prsta po ekranu i povećavanje i smanjivanje prikaza pomoću dva prsta jedne ruke.
Što se tiče opremljenosti, HTC je u samom vrhu. Ovaj model, koji je nešto između mobilnog telefona i laptopa, nudi HSDPA spajanje na mobilne mreže, ali i WiFi (bežični internet) adapter za spajanje na Hot Spotove. Opremljen je GPS-om i navigacijskim softverom, kao i kamerom rezolucije tri megapiksela. Standardni operativni sistem garantuje bogatu ponudu softvera pomoću kojeg svaki korisnik može ovaj uređaj da prilagodi svojim potrebama.
Bolje od iPhonea: Kamera
Lošije od iPhonea: Touch FLO je samo na površini
www.htc.com

LG KU990 Viewty
LG se u poslednje vreme može pohvaliti vizualno atraktivnim modelima mobilnih telefona, od kojih su neki postigli zavidnu popularnost i prodaju. Njihov pokušaj izrade mobilnog telefona bez klasične tastature koji se oslanja samo na ekran osetljiv na dodir je prošao solidno ali, na LG-jevu žalost, ne tako uspešno kao iPhone.
Operativni sistem je LG-jev, zbog čega donekle trpi intuitivnost, a najviše mogućnost obogaćivanja telefona dodatnim aplikacijama. Za pohvalu su veoma brza kamera koja može da snima filmove sa 120 sličica u sekundi (tada je rezolucija niža od deklarisane VGA) i podrška za reprodukciju DivX video-sadržaja. Nažalost, Viewty neće pokrenuti bilo kakvu DivX datoteku, rezolucija videa mora biti prilagođena ekranu, što se relativno jednostavno može prilagoditi priloženim softverom.
Bolje od iPhonea: Kamera
Lošije: Operativni sistem
Cena: oko 400 evra
www.lgmobile.com

Uskoro stiže Xperia X1
Sony Ericsson je najavom svog modela Xperia X1 takođe krenuo u smeru multimedijalnih telefona s ekranom osetljivim na dodir. Ipak, pošto je veoma teško osloboditi se starih navika, Sony Ericsson je predvideo da će mnogi korisnici želeti da imaju i tastaturu, pa je na Xperiji ugrađena klizna tastatura. Slično kao i HTC, Sony Ericsson je odlučio da napravi svoj ekran pored komercijalnog operativnog sistema. Podrobnijih informacija o ekranu nema, kao ni iskustva s njegovim korišćenjem, jer Xperia još nije u prodaji. U glavne Xperijine prednosti spadaju ekran visoke rezolucije (800 x 480 piksela), kamera visoke rezolucije, podrška za HSDPA prenos podataka i GPS prijemnik.
Očekuje se da će se kod nas u prodaji pojaviti u poslenjem kvartalu ove godine.
Bolje od iPhonea: Kamera, ekran
Lošije od iPhonea: Veličina, masa