Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
YouTube štiti identitet svojih korisnika
18.07.2008. 12:00
Izvor: Mondo
YouTube štiti identitet svojih korisnika
Američki medijski gigant Viacom i Internet sajt za razmenu video sadržaja YouTube potpisali su sporazum o zaštiti privatnosti korisnika.
YouTube će i dalje morati da dostavlja Viacomu četiri terabajta baze logova za konektovanje koja sadrži podatke o osobama koje postavljaju i gledaju određene video sadržaje na YouTube. Međutim, ipak će moći da maskira deo podataka vezanih za registrovane korisnike kako se ne bi mogli upotrebiti da bi se do njih došlo, objavili su francuski internet mediji.
"Zalažemo se i dalje za zaštitu ličnih podataka i nastavićemo da se borimo za pravo na razmenu i slanje video sadržaja", kaže se u saopštenju YouTube.
Viacom je pokrenuo sudski proces protiv YouTube tražeći odštetu od milijardu dolara, jer je objavio oko 160.000 video klipova koji pripadaju njegovoj mreži.
Viacom je, da bi dokazao da su video sadržaji koji mu pripadaju objavljeni na YouTube, zatražio pristup logovima za konekciju što mu je dozvolio američki sud.
Veliki broj organizacija za zaštitu ličnih sloboda se, međutim, usprotivio toj odluci suda ocenivši je kao "pretnju" zaštiti ličnih podataka.