Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Nova procesorska tehnologija za eru prenosivih računara
Intel Centrino 2
21.07.2008. 12:00
Izvor: Glas javnosti
Intel Centrino 2
Sadrži sigurnosne karakteristike, veću brzinu, duži vek baterije i bežični opseg
Intel Corporation predstavila je svoju Intel Centrino 2 tehnologiju procesora namenjenu laptopovima, koju pokreću nekoliko novih Intel Core2 Duo procesora. Oko 250 inovativnih korisničkih i biznis bežičnih notebook računara dolazi na tržište - uključujući i one sa pravom kombinacijom moćnih procesora, grafike i baterije sa kojima u potpunosti možete da se prepustite čarima videa visoke definicije kao i da se uključite u bezbroj drugih kompjuterskih i internet aktivnosti.
Intel je takođe predstavio „Dual - Core" mobilni procesor, Intel Core2 Edžtreme, koji radi i na 3.06 GHz, kako je izmerio SPECint*_rate_base2006, industrijski benčmark (njnjnj.spec.org).
Fokusirajući se na mobilnu tehnologiju za ovo leto, zvaničnici Intel-a najavljuju da će 19. avgusta predstaviti prve mobilne „ljuad-core“ proizvode i novu generaciju proizvoda za ultra tanke i lake notebook računare. U globalu, Intel će predstaviti osam različitih procesora na tržištu, baš kao što i prodaja laptopova nadmašuje prodaju kućnih računara.
Prethodno nazvana Montevina, Intel Centrino 2 procesorska tehnologija i Intel Centrino 2 njith vPro Tećnology poboljšale su svaki aspekt glavnih karakteristika na laptopu, uključujući performanse i dug radni vek baterije, uz pomoć novih procesora, i čipsetova, brži draft 802.11n njireless (sa NJiMADž-om koji će biti predstavljen kasnije ove godine) i nove načine upotrebe za poslovne korisnike.
„Kada smo 2003. godine prvi put predstavili Intel Centrino, postojala je samo nekolicina Wi-Fi mesta, Youtube videa, Facebook još nije postojao, a kućni računari su bili mnogo prodavaniji od laptop računara“, rekla je Muli Eden, potpredsednik Intela i generalni direktor grupe Mobile Platforms unutar Intela. „Danas, u SAD, notebook računari nadmašuju prodaju kućnih PC računara i mi smo spremni da utabamo stazu za HD zabavu, damo raznovrsniju ponudu on-line igara bržim protokom njireless i lakše i sigurnije kontrolisanje poslovanja, update i popravki.
Intel je predstavio pet „dual-core“ procesora zasnovanih na Intelovim high-k metal gate 45-nm tranzitstorima. Ovi procesori dolaze sa bržom 1066MHz magistralom procesora (front side bus) i imaju do 6MB L2 keš memorije i potrošnjom smanjenom za 30 odsto, na 25 vati.
Centrino 2 procesori takođe poseduju Intel Dynamic Acceleration i Deep Ponjer Donjn tehnologiju koje poboljšavaju performance kako bi se poslovi brže obavljali, dok se gase neke komponente kao što su frekvencija rada procesora (core clock) i keš memorija kada je laptop u neaktivnom stanju, što je jako korisno za uštedu energije.
Intel je takođe predstavio Mobile Intel 45 Express čipset i bežičnu Intel WiFi Link 5000 seriju, koja se upravo isporučuje korisnicima, dok će lapotopovi biti na raspolaganju krajem jula i avgusta. Pet puta brža i dvaput većeg opsega nego starija verzija 802.11a/g tehnologije, Intelova Wi-Fi Link 5000 serija podržava 802.11 N standard, koji daje najbrži protok podataka moguć danas - čak i do 450 Mbps.
Promenljiva (snjitchable) grafika, nova opcija za čuvanje energije dostupno na Centrino 2 notebook računarima, pruža i integrisanu grafiku i zasebne grafičke kartice na jednom računaru, omogućavajući korisnicima da lako pređu sa jedne na drugu opciju. Switchable grafika pruža bolje 3-D performanse dok pruža opciju za bolje čuvanje energije za obe od željenih opcija.
Takođe, platforma obuhvata i novu verziju Intel Turbo memorije, tehnologije za skladištenje podataka zasnovane na fleš memoriji koja ubrzava učitavanje softvera i vreme butovanja, unapređivajući odziv sistema još više. Intel Turbo memorija radi u sponi sa Windows Wista ReadyBoost* i duplira memoriju hard diska na 2GB u odnosu na prethodnu verziju.
Za korisnike, Intel Centrino 2 procesorska tehnologija nudi duži radni vek baterije, Blue-ray HD video za jedno punjenje baterije, i mogućnost za igranje online igrica, preuzimanje muzike i postavljanje video materijala brže nego ikad pre.
Za poslovne svrhe, Intel Centrino 2 sa vPro tehnologijom nudi unapređenu mogućnost upravljanja i bezbednost. Ovo je od izuzetne važnosti za kompanije koje prelaze sa upotrebe desktop računara na lapotove i koji imaju potrebu da otkriju, update i poprave probleme u sistemu preko bežične mreže. Poboljšana mogućnost korišćenja sa AMT 4.0 je takođe dodata da pruža njireless korišćenje dok sistem ne radi, sposobnost daljinske konfiguracije i podršku za standarde upravljanja za sledeće generacije (WS-MAN i DASH 1.0).

INTEL PROSLAVIO 40 GODINA POSTOJANJA
Intel Corporation proslavio je 40 godina postojanja u petak 18. jula 2008. godine. Tokom svih ovih godina, kompanija je proglašavana članicom Najboljih 500 kompanija, postala je poznato ime sa Intel Inside campanjom, dizajnirala je mikroprocesor i uspela je da smesti milijarde tranzistora u samo jedan čip. Intel postoji u 50 zemalja, ima oko 300 svojih kancelarija i 80 odsto prihoda van granica Sjedinjenih država . Intel zapošljava oko 85,000 ljudi, zbog kojih je Intel jedna od najboljih kompanija za rad . Misija kompanije je da pomera granice inovacija i samim tim čini živote ljudi ispunjenijim uz napore koje čini kroz unapređenje tehnologije, obrazovanja i društvene odgovornosti. Tokom rada i postojanja kompanije Intel, njeni proizvodi su omogućili neke od najvažnijih inovacija. Danas su mikroprocesori u središtu digitalne ere koja ljudima pruža mogućnost da se povezuju na neverovatne nove načine i da dosegnu nekada nezamislive granice u produktivnosti.