Slobodno vreme
Tehnologija
Mašina štampa knjige za samo sedam minuta
30.07.2008. 12:00
Izvor: Blic
Mašina štampa knjige za samo sedam minuta
Od oktobra u Londonu kupci kniga će moći da od prodavaca čuju ovakav odgovor kada u knjižari budu tražili neko retko izdanje: "Nemamo ga na lageru, ali vam ga možemo odštampati za sedam minuta".
Britanski lanac knjižara Blakvel, koji u zemlji ima oko 60 prodavnica, uveren je da je reč o revolucionarnom pronalasku koji će iz korena promeniti tržište izdavaštva. Mašina je u stanju da za svega sedam minuta odštampa knjigu koja po kvalitetu odgovara konvencionalnom izdanju, zove se "Espresso Book Machine", a proizvodi je američka kompanija OnDemandBooks.
U početku, ova superautomatizovani "bankomat za knjige" biće postavljen u manjem broju knjižara kako bi se videla reakcija kupaca.
"Knjige su trajno dobro, a ovo je veliki pronalazak koji će čitaocima omogućiti veći izbor", izjavio je za "Sandej tajms" predstavnik Blakvela.
Cilj kompanije je da na raspolaganju ima milion naslova u elektronskoj verziji koji će u rekordnom roku moći da se odštampaju po istoj ceni kao i edicije izdate tradiocionalnim metodama.