Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
XP se prodaje više od Viste
30.07.2008. 12:00
Izvor: B92
XP se prodaje više od Viste
Prema podacima koje je predstavio HP, još uvek se prodaje više računara sa Windowsom XP nego sa Vistom.
Na predstavljanju nove serije poslovnih laptopa, kompanija HP je saopštila da se prodaje mnogo više poslovnih računara sa XP-om nego sa Vistom, što je u suprotnosti sa podacima koje saopštava Microsoft o većoj prodaji Viste.
Istom prilikom, HP je objasnio da od 30. juna ne mogu da isporuče računar sa XP licencom, ali da prodaju računare sa instaliranim XP-om i Vista Business licencom. I takav oblik prodaje predstavlja većinu onoga što HP prodaje poslovnim korisnicima, a na taj način i brojevi vezani za prodaju Vista operativnog sistema veće su od realne upotrebe istog.
Prema Robu Kingstonu iz HP-a, poslovni korisnici nemaju razlog da pređu na Vistu niti će ga imati do kraja naredne godine, a do tada bi Microsoft mogao da objavi ili najavi skoro pojavljivanje nove verzije Windowsa. Ipak, nakon januara 2009. prodaja XP-a uz Vista Business licencu ne bi trebalo da bude moguća iako iz HP-a najavljuju pregovore o produžetku roka.
Jedan od razloga je i to što kupci poslovnih računara nisu imali vremena da u potpunosti provere kompatibilnost softvera koji koriste i Vista operativnog sistema, a da se ne isplati da sve pripremaju za upotrebu uz novi sistem.