Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Besplatno rezanje diskova
04.08.2008. 12:00
Izvor: B92
Besplatno rezanje diskova
Softver za rezanje CD i DVD medija je već neko vreme obavezan deo praktično svakog operativnog sistema, međutim takve varijante uglavnom su ograničenih mogućnosti.
Ukoliko korisnik ne poseduje nijedan dodatni program za rezanje diskova (npr. dobijen od proizvođača računara), evo nekoliko besplatnih, preporučenih od strane grupe korisnika koja je radila testiranje.
DeepBurner je jedan od favorita. Veoma je lak za korišćenje i pouzdan u radu. Ima mogućnost rezanja na CD i DVD medije, audio diskova i kreiranje ISO imidža. Postoji i u verziji sa više opcija koja se plaća, ali će besplatna verzija podržati većinu neophodnih funkcija. Program CDBurnerXP je po mnogima najbolji softver za rezanje CD i DVD medija, a podržava i Blu-ray i HD DVD diskove. Odlikuje ga jednostavan korisnički interfejs nalik progamu Nero, besplatan je za upotrebu čak i u komercijalne svrhe, a prilično dug spisak mogućnosti potražite na sajtu proizvođača.
Program Express Burn pruža mogućnost kreiranja audio i diskova sa podacima, a radi nza Windows i Mac OS X sistemima. Kako zvanično tvrde na njihovom sajtu, ovo je najbrži softver za rezanje diskova na svetu jer koristi sopstveni sistem za optimizaciju. Australijska kompanija distribuira besplatnu verziju sa koje je moguće direktno otkuljučati napredniju verziju Express Burn Plus koja se plaća i uključuje još podršku za ISO imidž fajlove i dr. Četvrti program koji možete probati i besplatno koristiti je Burn4Free. Ovaj program, pored svojih funkcija za narezivanje medija, ima i jednu manu jer ima plaćene reklame koje se prikazuju tokom upotrebe programa.
Pored nabrojanih, postoji još mnogo drugih besplatnih alternativa za komercijalni Nero koje nisu pomenuti u tekstu. Ako znate za neki takav program, preporučite ga kroz komentare.