Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Bolji pretraživač od Googlea?
06.08.2008. 12:00
Izvor: Blic
Bolji pretraživač od Googlea?
Za milione korisnika interneta širom sveta Google je najkvalitetniji dostupni pretraživač internetskih sadržaja. Ipak, neki se s ovom tvrdnjom ne slažu, a jedna od njih je i bivša radnica internetskog diva koja predstavlja Cuil, kako kaže, veći, brži i bolji pretraživač od sveprisutnog Googlea.
Svetlo dana ugledao je još jedan pretraživač internetskog prostora. Cuil, čiji naziv se prema tvrdnjama svojih osnivača izgovara „kul“ (eng. cool), produkt je bračnog para Toma Kostela, profesora na Stanfordskom univerzitetu, i Ane Paterson, nekadašnje radnice Googlea. Patersonova je Google napustila još 2006. godine, i to upravo s namerom da predstavi pretraživač interneta koji je bolji od Googleovog.
Osnovna razlika između Cuila i Googlea sadržana je u načinu rangiranja veb stranica. Dok se Google oslanja na vlastiti Pagerank, sistem koji analizira veze do određenog veb odredišta, Cuil analizira sadržaj svakog od pojedinih veb odredišta i rangira ih upravo po tom parametru.
Drugi novitet u pretraživanju internetskih sadržaja koji predstavlja Cuil sadržan je u kategorizaciji prikazanih rezultata pojedinog korisničkog upita. Upišete li kao traženi pojam, na primer, „google“, Cuil će rezultate razvrstati u „tabove“ vezane uz Google Earth, Google Search, Google Groups i druge.
Da ne dužimo, isprobajte novog „ubicu“ svemogućeg Googlea na adresi www.cuil.com.