Slobodno vreme
Tehnologija
Zakolutaj očima da pojačaš muziku
11.08.2008. 12:00
Izvor: Blic
Zakolutaj očima da pojačaš muziku
Na pokret očiju muzika koju slušate na vašem muzičkom uređaju se pojačava ili premotavate pesmu unapred. Japanci su izumeli specijalne slušalice koje vam omogućavaju upravo to - da na pokret očiju vi kontrolišete muzički plejer.
Možda ružno izgledaju, ali ove slušalice povezane za senzore i čipove omogućavaju korisniku da kontroliše muzički plejer jednostavnim pomeranjem očiju. Istraživač poznate japanske firme NTT DoCoMo, Harioki Manabe nosio je prilikom demonstracije prošle nedelje u Tokiju ogromne slušalice da bi pokazao kako ćemo u budućnosti jednostavno i lako moći samo očima da pojačavamo i utišavamo muziku ili da biramo pesmu.
Senzori detektuju električna strujanja koja proizvodi pokretanje naših očnih jabučica. Japanski istraživač tako je uspeo da pojača zvuk na plejeru na svom mobilnom telefonu samo pomerajući oči, a premotao je unapred muziku tako što je dva puta zakolutao očima u desnu stranu. Istraživači se nadaju da će ovo najnovije dostignuće moći u budućnosti da pomogne i osobama s invaliditetom da steknu veću samostalnost u poslu.