Slobodno vreme
Tehnologija
Najbolji i najgori mali automobili
29.08.2008. 12:00
Izvor: Autobrief
Najbolji i najgori mali automobili
Mali automobili su sve popularniji. Šarmantnog dizajna, lako se parkiraju i, što je najvažnije, malo troše. Ponuda je velika - čak i auto kuće koje tradicionalno proizvode limuzine, kao što su Mercedes, BMW ili Audi, poslednjih godina su izbacile barem jedan manji model.
Koji od tih "mališana" je najbolji?
Ljubitelji takvih vozila mahom glasaju za Hondu Civic, a posebno ističu komfor i udobnost. Osim toga, u ponudi su i modeli sa luksuznom opremom: sistem za navigaciju, kožna sedišta, aluminijumske felne ...
Još jedna Honda je na vrhu najboljih malih automobila - Fit. Model sa petoro vrata ima dušu sportskog automobila i praktičnost terenca. Lako se vozi, zadnja sedišta su veoma fleksibilna i mogu se pomerati, obarati... Ovaj auto se našao i na listi "10 najboljih" magazina "Car & Driver".
Ekološki osvešćeni vozači posebno vole model Honda Civic Hybrid. Taj "zeleni" automobil ne zagađuje okolinu, a na putu je podjednako dobar kao i ostali konvencionalni modeli.
Mazda 3 je pouzdana, izdržljiva i brza, kažu oni koji su je vozili. Zamerke: zadnja sedišta nemaju vazdušne jastuke u standardnoj ponudi, kao ni elektronsku kontrolu stabilnosti.
Isto bi se moglo reći i za Toyotu Yaris. Taj mali gradski zvrk će vas na prvom testu šarmirati dizajnom, brzinom i udobnošću. Posebno iznenađuje unutrašnjost - ovaj mali veliki auto je zaista prostran.
Toyota Yaris iznenađue svojom prostranošću
Na dnu liste najboljih među malima su tri Suzuki modela i jedan Chevrolet. Njima nije zajedničko samo to što su poslednji na listi, već i činjenica da sva tri modela imaju veze sa nekadašnjom koreanskom kompanijom Daewoo.
Chevrolet Aveo je jeftin, ali troši više nego što se očekuje od tako malog automobila Oni koji su ga vozili kažu i da je spor, a posebno se žale na sedišta - neudobna su toliko da vas posle duže vožnje bole leđa.
Suzuki Reno je bučan i "srče" gorivo. Isto važi i za model Suzuki Forenza, koji se osim toga još pokazao i veoma loše na testovima bezbednosti. Međutim, to ne bi trebalo da vas brine jer se poslednja dva modela u Srbiji gotovo i ne voze.