Slobodno vreme
Tehnologija
Nova generacija Audi MMI sistema
01.09.2008. 12:00
Izvor: Personal magazin
Nova generacija Audi MMI sistema
Audi je od samog predstavljanja MMI sistema, 2002. godine, imao samo priznanja za rešenja implementirana u MMI sistemu. MMI sistem integriše audio, tv, informacione, telefonske i navigacione sisteme u jedan sveobuhvatni sistem i daje mogućnost vozaču da kroz centralizovan interfejs upravalja svim komponentama.
Nova generacija MMI sistema, a posebno najsnažnijim model – MMI navigation plus, koristi najmoderniju dostupnu tehnologiju kojom se upravlja uz pomoć već proverenog korisničkog interfejsa. Nova generacija MMI sistema poseduje 7“ TFT ekran sa rezolucijom od 800×480 čime je omogućen prikaz veoma oštre i jasne slike sa mnogo konstrasta.
Možda najbitnija novost koju donosi nova generacija MMI sistema su trodimenzionalni prikaz mapa u navigacionom režimu. Naravno, zadržana je opcija dvodimenzionalnog prikaza mapa, ukoliko korisnik to želi. Pored toga, navigacione mape imaju povećanu detaljnost, tako da će vozaču sistem nuditi nekoliko opcija kako da stigne do svog cilja.
Novi MMI sistem nudi i DVD audio sistem, tako da će DVD audio diskovi biti reprodukovani u Dolby Digital 5.1 sistemu. Sistem pored standardnog MP3 formata podržava AAC i WMA audio formate. Naravno, tu je i USB konektor čime je omogućeno korišćenje muzike sa svih uređaja koji su USB kompatibilni.
Što se tiče radio komponente, novost je podrška DAB (Digital Audio Broadcasting) sistemu. Audi je prilikom konstrukcije predvieo modularnost sistema, pa je veoma lako moguće nadograditi MMI sistem dodatnim komponentama kao što je CD šaržer ili TV tjuner. Kao i obično, top model će biti opremljeni Bang&Olugsen audio sistemom.
Iza MMI sistema se krije čitav niz uređaja, kojima upravaljaju dva procesora – jedan na 800, a drugi (DSP) na 500 MHZ. Za skladištenje podataka, pored CD/DVD medija je moguće koristiti integrisanih hard disk, koji u zavisnosti od opcije može biti kapaciteta od 10 do 40 GB.
Pored Audija A8, nova generacija MMI sistema će se naći i u A6 i Q5 modelima.